Maxammon Grain Gerst
Rundvee
Coproducten

Maxammon grain gerst

Maxammon grain gerst is een product op basis van geplette gerst. De gerst heeft een behandeling ondergaan. Dit in combinatie met het inkuilen zorgt ervoor dat het gehalte aan ruw eiwit (RE) in het product verhoogd wordt.

De gerstprijzen zijn de laatste hard gedaald en dat maakt het extra interessant om juist nu Maxammon grain gerst te gaan voeren. Bekijk je rantsoen eens kritisch en overleg met je voorlichter over de mogelijkheden van Maxammon grain gerst voor jouw dieren. Lees snel verder en maak kennis met de voordelen van Maxammon grain gerst. 

Eigenschappen van Maxammon grain gerst

Maxammon grain gerst combineert een hoge energiewaarde met een hoog RE-gehalte. Het heeft hierdoor vergelijkbare eigenschappen als een eiwitrijk krachtvoer. Het RE stijgt, zonder dat het fosforgehalte hoger wordt. Het hoge aandeel zetmeel in de gerst stimuleert de melkproductie. Maxammon grain kan een deel van dure eiwitrijke grondstoffen in het rantsoen vervangen. Nadat Maxammon grain gerst is omgezet heeft het een pH-waarde tussen 8,5 en 9,5, dit zorgt voor een bufferende werking in de pens. Onderzoek op verschillende bedrijven laat een productiestijging en/of een besparing op de voerkosten zien.

Ervaring melkveebedrijf Verhoef in Schalkwijk

Melkveebedrijf VOF Verhoef is een hecht familiebedrijf in de Kromme Rijnstreek. Vader Arie en zoon Christiaan melken hier driemaal daags 330 koeien. Een aantal jaren terug verdwenen de krachtvoerboxen uit de stal en sindsdien krijgen de koeien een TMR-rantsoen voorgeschoteld. Dit bestaat uit 50% gras, 50% mais en wordt aangevuld met bijproducten. Vanwege de hoge voederwaarde en bufferende werking wordt al geruime tijd een deel van de dure soja vervangen door Maxammon grain gerst.

Met een productie van ruim 11.500 kg melk met 4,32% vet en 3,40% eiwit wordt er gezond hARd gemolken op het bedrijf van VOF Verhoef. Deze hoge productie kan alleen gerealiseerd worden met gezonde koeien en dat vraagt om een stabiel rantsoen met een hoge voederwaarde. De koeien krijgen 2 kg Maxammon grain gerst per dier per dag. De koeien zijn gezonder, hebben een mooie glans en laten zien dat ze de hoge productie makkelijk aan kunnen, vertelt Arie die drie jaar geleden door AgruniekRijnvallei (AR) werd geattendeerd op Maxammon grain gerst.

Ervaring melkveehouders Ad en Janneke Boom

In het Zuid-Hollandse Noordeloos hebben Ad en Janneke Boom een melkveebedrijf met 72 melkkoeien met 30 stuks jongvee. Sinds de aanschaf van de melkrobot in 2016 is de melkproductie gestegen van 9.000 naar 11.000 kg per koe. De koeien worden gemiddeld 2,6 keer per dag gemolken. Niet alleen de melkrobot heeft bijgedragen aan de groei in melkproductie. Ook in het voer is het nodige aangepast. Zo wordt er Maxammon grain gerst gevoerd. Dit vervangt deels ruwvoer en deels krachtvoer. Het zorgt voor een rustige vertering, maar voorziet de koe wel van voldoende eiwit en energie. Bovendien is de kwaliteit heel constant. Lees hier het hele verhaal van Ad en Janneke Boom

Gebruik 

Maxammon grain gerst past goed in rantsoenen met een redelijk aandeel mais om de hoeveelheid RE aan te vullen. Ook past het goed bij graskuilen met een lagere VEM en RE. Door Maxammon grain te voeren hoeft minder eiwitrijke producten, zoals eiwitmix, soja, raap, verstrekt te worden. Verstrek maximaal 4 kg Maxammon grain gerst per koe per dag.

Verkrijgbaarheid 

Bulk: artikelcode 21713
Losgestort (15 of 25 ton) en slurf (25 ton): artikelcode 21712

Geur

Door de reactie van de gerst met de toevoegmiddelen ontstaat er een reactie waarbij een scherpe geur vrijkomt. Deze scherpe geur zit na de conservering in het product en is goed te ruiken. De voeropname van de koeien is erg goed, dit geldt ook bij het los voeren van Maxammon grain gerst.

Maxammon grain gerst succesvol opslaan

Kuil: Het is belangrijk dat het product op een schone droge ondergrond gestort kan worden (eventueel op plastic). Stapel het product niet hoger dan twee meter op. Eenmaal gestort moet Maxammon grain gerst direct luchtdicht worden afgedekt met plastic. Het product mag niet worden aangereden. Na het voeren is het belangrijk om de kuil weer af te dekken om vocht in het product te voorkomen. De houdbaarheid is zes maanden.

Slurf: wanneer Maxammon grain gerst in de slurf wordt geleverd geldt ook dat de slurf veertien dagen dicht moet blijven. Voor levering in een slurf moet een volle vracht van 25 ton worden afgenomen. De afmeting van de slurf is ongeveer 20 meter lang, 2 meter breed en 1,5 meter hoog. De houdbaarheid is zes maanden.

Voederwaarden

g/kg droge stof Maxammon grain gerst*
DS 83
VEM 1.094
RE 175
WDVE 87
FEB 42
Zetmeel 580
Bestendig zetmeel 120
Glucogene nutriënten 236

*Voederwaarden kunnen licht variëren.

Meest gestelde vragen over Maxammon grain gerst

Welk product kan het vervangen?
Maxammon grain gerst kan eiwitrijke grondstoffen (deels) vervangen in het rantsoen. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld sojaschroot en raapzaadschroot. Daarnaast kan Maxammon grain gerst andere energieke krachtvoeders in het rantsoen vervangen.

Hoe is Maxammon grain gerst beschikbaar?
Los gestort, geblazen in een silo of in een slurf

Voor welke dieren is Maxammon grain gerst geschikt?
Maxammon grain gerst kan gevoerd worden aan alle herkauwers

  • Melkkoeien 2-5 kg
  • Vleesvee 5-10 kg
  • Geiten 0,3-0,5 kg

Meer weten of bestellen?

Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen over Maxammon grain gerst? Laat dan je gegevens achter via het contactformulier of neem contact op met een van onze specialisten of AR Coproducten 0316-293966. Een bestelling plaatsen kan gemakkelijk via Mijn AR of geef je bestelling door aan onze klantenservice via 0317-499510.

Informatieaanvraag AR Coproducten

Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je gegevens.

Onze specialisten melkvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Sander Hulshof
Manager AR Coproducten
Foto Sander Hulshof
Foto Sander Hulshof
Contact met
Sander Hulshof
Manager AR Coproducten
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Coen van Sterkenburg
Foto Coen van Sterkenburg
Contact met
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Arjan Blom
Specialist rundvee
Foto Arjan Blom
Foto Arjan Blom
Contact met
Arjan Blom
Specialist rundvee
Harm van Hattem
Verkoopleider vleesvee
Foto Harm van Hattem
Foto Harm van Hattem
Contact met
Harm van Hattem
Verkoopleider vleesvee
Onze specialisten
Harm