Geschiedenis coöperatie AgruniekRijnvallei

AR kent een lange geschiedenis. De eerste coöperatie die aan de basis van het huidige AgruniekRijnvallei heeft gestaan is al in 1897 opgericht.

Eind jaren zeventig van de negentiende eeuw werd West-Europa overspoeld door goedkope landbouwproducten uit onder meer Amerika en Rusland. Door de buitenlandse concurrentie waren de graan- en vleesprijzen zeer laag, waardoor boerenbedrijven konden nauwelijks rendement konden behalen. Zo ontstond de bekende ‘landbouwcrisis’ in de jaren 1880-1895. Door de landbouwcrisis groeide het besef dat meer moest worden gedaan voor alle boeren, zowel materieel als immaterieel. Ook zagen boeren de noodzaak om gezamenlijk naar buiten op te treden. Dit is het begin geweest van vele coöperatieve landbouwverenigingen.

De eerste coöperatie die aan de basis van het huidige AgruniekRijnvallei heeft gestaan is al in 1897 opgericht. Het betreft de Coöperatieve Boerenleenbank in Didam. Een andere coöperatie die aan de basis van het huidige AgruniekRijnvallei heeft gestaan is de Coöperatieve Landbouwersbank en Handelsvereniging “Barneveld en Omstreken”. Deze werd op 10 augustus 1900 opgericht. Zoals uit de oprichtingsakte van 10 augustus 1900 blijkt, was het toenmalige doel van de coöperatie:

  1. de aan- en verkoop van benodigdheden voor het landbouwbedrijf op coöperatieven grondslag
  2. aan soliede en credietwaardige leden der vereniging gelden voor te schieten, die zij in hun bedrijf mochten nodig hebben
  3. gelegenheid te geven, gelden, die tijdelijk niet in het bedrijf nodig zijn, tegen genot van rente in bewaring te geven
  4. het verspreiden van kennis aangaande het landbouwbedrijf, voor zover betreft het aan- en verkoopen der benodigdheden in het bedrijf.

In de jaren dertig en veertig volgden vele fusies en overnames van coöperaties die in die begin jaren van de twintigste eeuw zijn opgericht. Vanaf 1960 liggen de volgende coöperaties ten grondslag aan onze coöperatie:

Jaar Fusies

Nieuwe naam coöperatie

1960 Barneveld + Voorthuizen

Barneveld en Omstreken

1967 Geldermalsen, Nederhemert, Haaften, Waardenburg Betuco, Geldermalsen
1969 Barneveld + Woudenberg

De Vallei, Barneveld

1971 De Klomp + Rhenen De Klomp, Rhenen
1973    CAVV Didam + De Vruchtboom Didam

Divruco, Didam

1975 Putten + Ermelo Gervenhorst, Putten
1975 Elst + Geldermalsen Betuco Geldermalsen
1977 De Klomp + Bennekom

Rijnzate, Wageningen

1978 Didam + Zevenaar Liemersland, Didam
1980 Wehl + Nieuw Wehl

Coöperatie Wehl, Wehl

1981 Barneveld + Achterveld De Vallei, Barneveld
1982 Gaanderen, Etten, Silvolde (Gesko) en Zeddam

Geszko, Gaanderen

1988 Geldermalsen + Wageningen + Wijk bij Duurstede Rijnzate-Betuco, Wageningen
1988 Wehl en Liemersland

Wehl-Liemersland, Didam

1993 Wehl-Liemersland en Geszko

Agruniek, Didam

1993 Wageningen en Barneveld Rijnvallei, Wageningen
2012 Wageningen en Didam

AgruniekRijnvallei, Wageningen