Mineralenefficiëntie kan lonend zijn als kostenreductie of meeropbrengst. Bij de afzet van onder andere vlees, melk en eieren in marktconcepten krijgt deze efficiëntie steeds meer aandacht. De wettelijke verplichtingen vanuit mestbeleid is voor velen de belangrijkste reden voor het uitvoeren van mestberekeningen. Wij denken graag met je mee.
Een uitgebreide mestadministratie is verplicht voor alle landbouwers met een bedrijfsmatige activiteit en een minimale omvang van minimaal 3 hectare landbouwgrond of een aanvoer en/of productie van mest van 350 kg stikstof. In 2024 en 2025 zijn er wijzigingen, waardoor de mestadministratie is uitgebreid met:
- Bemestingsplan: het bemestingsplan moet zijn opgesteld voordat het groeiseizoen begint (uiterlijk 14 maart 2025, derogatiebedrijven uiterlijk 28 februari) en gaat over geplande bemesting vanuit de gewasbehoefte (=verplichte deel). Het is erg verstandig om datzelfde plan tevens te toetsen aan de wettelijke gebruiksnormen. Het bemestingsplan hoef je niet op te sturen, maar moet je wel 5 jaar bewaren in de bedrijfsadministratie. Voor derogatiebedrijven worden meer eisen aan het bemestingsplan gesteld.
- AGL: Dit staat voor Aanvullende Gegevens Landbouwer en omvat gegevens over aangeleverde (kunst)mest en eindvoorraden mest. Uiterlijk 31 januari 2025 moet elke landbouwer allerlei gegevens over het kalenderjaar 2024 melden bij RVO. Dat gaat onder andere om de aanwezige eindvoorraad meststoffen op 31 december. De mestvoorraad wordt per mestcode in tonnen en in kilogrammen stikstof en fosfaat opgegeven. Voor het bepalen van de stikstof- en fosfaatgehalten moet de landbouwer uitgaan van de best beschikbare gegevens. Deze gegevens zijn voor RVO belangrijk om op tijd te kunnen controleren of aan de meststelsels wordt voldaan.
Met het pakket ‘AR Mineralen Inzicht’ bieden we een complete mest- en mineralenboekhouding. We zorgen voor periodieke updates, geven advies en zorgen voor de jaarafsluiting. Met dit complete pakket willen we graag ‘ontzorgen’, maar vooral ook een bijdrage leveren aan nieuwe uitdagingen op het gebied van mest, mineralen en regelingen.
- Advisering mestbeleid (gebruikersnormen, mestverwerkingsplicht, grondgebonden groei, productierechten), ook voor de paardenhouderij
- Mestboekhouding (bemestingsplan, bedrijfsspecifieke excretie, stalbalans,enz.)
- KringloopWijzer
- Gecombineerde Opgave
- Derogatievergunning
- Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB)
- Telefonische helpdesk
- Ondersteuning bij overheidscontroles (o.a. van NVWA)
- Ondersteuning bij bezwaar- en beroepsprocedures
Wil je meer informatie?
Neem contact op met AR Bedrijfsontwikkeling, telefoon 0317-499500 of email info@ar-bedrijfsontwikkeling.nl. Of bel met een van onze specialisten.