Blonde D' Aquitaine Agruniekrijnvallei Voeders
Vleesvee
Voeding
28 maart 2024

Maxammon grain gerst Vleesvee: Lagere voerkosten, hogere daggroei

Een hogere daggroei met lagere voerkosten: wie wil dat nou niet? De resultaten van een onlangs afgesloten onderzoek laten zien dat het te realiseren is met Maxammon grain gerst.

Stagiair Hein Buijlinckx heeft het onderzoek uitgevoerd. Hij heeft hierbij gekeken naar het effect van Maxammon grain gerst bij het afmesten van vleesvee. Hiervoor is bij Blonde d’Aquitaine-vaarzen en -stieren een controlerantsoen met geplette gerst ingezet en een proefrantsoen met vergelijkbare voederwaardes met Maxammon grain gerst. Het onderzoek is uitgevoerd op een vleesveebedrijf met in totaal 450 Blonde d’Aquitaine-runderen, bestaande uit zoogkoeien en opfok en afmest van eigen kalveren. De stierkalveren worden als rosé op een leeftijd net onder één jaar afgezet bij de Natuurvlees-keten.

Bepalen daggroei

Voor het bepalen van de daggroei zijn de dieren gedurende het onderzoek iedere twee weken individueel gewogen. Daarnaast zijn de uiteindelijke slachtresultaten meegenomen in het onderzoek. De stieren met Maxammon grain gerst in het rantsoen realiseerden een daggroei die 80 gram hoger lag dan de daggroei van de controlegroep (respectievelijk 1.550 gram en 1.470 gram).

Hoger voersaldo

Voor de stieren waren de kosten van het rantsoen met Maxammon grain gerst € 0,12 per dier per dag lager dan de kosten van het controlerantsoen (respectievelijk € 2,80 en € 2,68).

Bij de huidige opbrengstprijs levert de combinatie van extra groei en lagere voerkosten een hoger voersaldo van € 0,38 per stier per dag op. Voor een bedrijf waar jaarrond honderd stieren worden gemest betekent dit een extra saldo van €13.870.

Betere vertering

Naast de voerkosten en de daggroei is in het onderzoek de vertering van het rantsoen beoordeeld. De mest is gezeefd en beoordeeld op structuurscore. Daarnaast is van beide groepen de mest geanalyseerd. Wat blijkt? De inzet van Maxammon grain gerst bij vleesvee leidt tot een betere vertering, drogere mest en een lager zetmeelgehalte in de mest. Dit betekent dat het rantsoen beter benut wordt.

Probeer het nu zelf en ontvang een gratis AR-overall

Tot en met vrijdag 17 mei 2024 ontvang je bij een bestelling van minimaal 2 ton Maxammon grain gerst voor vleesvee een gratis AR-overall. Bekijk hier de actie.

Benieuwd naar de mogelijkheden op jouw bedrijf?

Neem contact op met onze verkoopleider vleesvee Harm van Hattem via 06-30401999 of h.vanhattem@argroep.nl, of vul onderstaand formulier in.

Meer informatie?

Onze specialisten vleesvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Harm van Hattem
Verkoopleider vleesvee
Foto Harm van Hattem
Foto Harm van Hattem
Contact met
Harm van Hattem
Verkoopleider vleesvee
Jacco Camps
Specialist vleesvee
Foto Jacco Camps
Foto Jacco Camps
Contact met
Jacco Camps
Specialist vleesvee
Onze specialisten
Harm