Mooie groei in melkproductie bij melkveebedrijf Boom

Het melkveebedrijf van Ad en Janneke Boom telt 72 melkkoeien met 30 stuks jongvee. Om het ruwvoertekort op te vangen voeren Ad en Janneke Maxammon grain gerst en daar zijn ze heel tevreden mee.

In het weidse landschap van de Alblasserwaard ligt het melkveebedrijf van Ad en Janneke Boom. Dierwelzijn, gezondheid en werkplezier zijn de belangrijkste ingrediënten voor dit florerende bedrijf met 72 melkkoeien met 30 stuks jongvee. Bij het bedrijf hoort 44 ha grond (eigen en pacht), waarvan 30 ha grasland, 6,5 ha natuurland en 7,5 hectare mais.

Van 9.000 naar 11.000 kg per koe 

In 2016 hebben Ad en Janneke een melkrobot aangeschaft. Sinds die tijd is de melkproductie gestegen van 9.000 naar 11.000 kg per koe. De koeien worden gemiddeld 2,6 keer per dag gemolken.

Veranderingen aan het voer

Niet alleen de melkrobot heeft bijgedragen aan de groei in melkproductie. “Ook in het voer hebben we het nodige aangepast”, vertelt Janneke. “Een van de eerste dingen die we van AR te horen kregen was: gooi dat voerstation eruit en kijk hoe het dan gaat. We hebben dat gedaan en zijn TMR gaan voeren via de voermengwagen. Ik was bang dat de koeien vet zouden worden en dat de melkproductie voor de droogstand te hoog zou zijn, maar dat gebeurde allebei niet. De koeien zijn veel persistenter en ook gaan ze goed de droogstand in (10 liter productie). Dit werkt voor ons perfect.”

Kort hakselen is goud voor de melkproductie

Het rantsoen voor de melkkoeien bestaat per koe uit:

  • 8,5 kg gras
  • 4,7 kg snijmais
  • 2 kg najaarsbaal
  • 0,5 kg natuurhooi
  • 4,2 kg Maxammon grain gerst
  • 1,7 kg mengmix (eigen samenstelling + mineralen) en 0,4 kg Profat.

Krachtvoer (op de top 5,5 kg) krijgen ze via de melkrobot. Ad: “Koeien halen graag het lekkerste eruit. Om selectie te voorkomen hakselen we alles zeer kort. Kort hakselen is goud voor de voerbenutting en daarmee voor de melkproductie.”

Maxammon grain Gerst vervangt deels ruwvoer en deels krachtvoer

Om het ruwvoertekort op te vangen voeren Ad en Janneke Maxammon grain gerst. Janneke: “Dit vervangt deels ruwvoer en deels krachtvoer. Het zorgt voor een rustige vertering, maar voorziet de koe wel van voldoende eiwit en energie. Bovendien is de kwaliteit heel constant. Wij voeren het via bulk. Het werkt goed, we hebben hier al een tijd geen slepende melkziekte meer gehad. Eén zieke koe kost immers meer tijd dan 72 gezonde koeien.”