Melkvee uier melkstal
Rundvee
Voeding
2 mei 2022

Sturen op gehaltes in de melk

Door de langere dagen, de hogere temperaturen en het verse weidegras komen de eiwit- en vetgehaltes onder druk te staan. In het huidige fosfaatstelsel loont het echter nog steeds om hogere gehaltes te melken. Gelukkig kan er gestuurd worden met voeding.

Schematische weergave van de aanmaak van vluchtige vetzuren

Schematische weergave van de aanmaak van vluchtige vetzuren

De meeste bedrijven krijgen op dit moment nog altijd het beste betaald voor eiwit in de melk. Fokken hierop is zinvol, maar gelukkig kan er ook gestuurd worden met voeding. Er zijn vier voorwaarden voor hoge gehaltes in de melk: gezonde pens, goede vertering, opname ruwvoer (+ vers gras) en opname krachtvoer. 

Gezonde pens 

Het melken van veel kilogrammen vet en eiwit begint met het op een juiste manier voeden van de pensbacteriën. Pensbacteriën krijgen hun energie door het afbreken van voedsel in de pens. Bij de vertering in de pens ontstaan onder andere de vluchtige vetzuren azijn-, propion- en boterzuur. Azijn- en boterzuur vormen de basis voor de aanmaak van melkvet.

Een koe kan alleen veel melk produceren als uit het voer voldoende glucose gevormd kan worden. Deze glucose ontstaat uit het propionzuur dat in de pens vrijkomt bij de vertering van het voer. Om ervoor te zorgen dat alle aminozuren uit het voer gebruikt kunnen worden voor de melkproductie is het belangrijk dat een koe goed in haar glucosebehoefte (propionzuur) wordt voorzien. 

Goede vertering

Kijk kritisch naar de mest. Vraag eventueel jouw specialist de mest te zeven en te beoordelen. Dunne mest is een teken dat de vertering niet helemaal goed verloopt. De benutting van de voedingsstoffen in het voer en eventueel vers gras is dan niet optimaal. In het voorjaar kan het pittige verse gras sneller door de koe gaan, waardoor de koe de energie en nutriënten minder goed omzet in melk. Het vetgehalte kan lager uitvallen en er is kans op pensverzuring. Geschikte producten om pensverzuring te voorkomen zijn Buffer AR Uniek en BLG Buffer (geschikt voor biologische bedrijven). Dit zijn beide breedwerkende buffers die ervoor zorgen dat de pH in de pens over een langere periode stabiel blijft.

Opname ruwvoer 

Een eerste stap om de gehaltes in de melk te verhogen is het stimuleren van de ruwvoeropname. Dit kan bereikt worden door te zorgen voor goede smakelijke kuilen, die vrij zijn van broei. Een betere kwaliteit gras en een hoger zetmeelgehalte in snijmais hebben vooral invloed op het eiwitgehalte en het aantal liters melk.

Vers gras

De gehaltedip in het voorjaar is vooral te wijten aan veranderingen in de pensfermentatie (lagere pH en snelle passage) en de hoeveelheid onverzadigde vetzuren. Jong, vers weidegras bevat weinig structuur en veel suiker, water, vet en onverzadigde vetzuren. Het heeft een hoog eiwitgehalte en bevat behoorlijk wat energie.  Ook wanneer energierijke producten, zoals snijmais, Structuurbrok Gras, geplette gerst of Sodagrain worden bijgevoerd is extra eiwitcorrectie aan de orde. Het ureumgehalte in de melk is een goede indicator of er gestuurd moet worden op energie en eiwit. Blijf deze monitoren en stuur indien nodig bij.

Opname krachtvoer

AgruniekRijnvallei heeft verschillende krachtvoeders in het assortiment die zorgen voor een rustige vertering zodat de nutriënten goed opgenomen worden en de koe de voedingsstoffen om kan zetten in melk en hoge gehaltes. Het assortiment bevat onder andere Uniek- en Maxima-voeders. De voeders uit de Uniekreeks combineren een scherpe voerprijs met een goede melkproductie. De Maxima-voeders staan voor een maximaal technisch resultaat en bevatten elementen die de gezondheid en vruchtbaarheid extra ondersteunen.

Praktische invulling melkveerantsoenen

  • Voer fris ruwvoer
  • Structuurrijke voeders (ruwe celstof): luzerne, hooi, koolzaadstro, gehamerd Spaans stro en sojahullen
  • Energierijke krachtvoeders: Structuurbrok Gras, Sodagrain, geplette gerst, Maxammon grain en bietenpulp
  • Eiwitrijke krachtvoeders: Optimix en Optibrok
  • Bufferende componenten: Buffer AR Uniek en BLG Buffer
  • Vermijd broei in het rantsoen: voeg Selko TMR toe
  • Extra aanvulling: AR Pensbestendig Vet, AR Lipo Bestendig, Amino Mix Maxima, cacaodoppen en monocalciumfosfaat
  • Droge koeien: Droogstandsmix Maxima en Productiebrok Gezondheid Ultra.

Onze specialisten melkvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Jeroen van Veldhuizen
Productmanager rundvee
Foto Jeroen van Veldhuizen
Foto Jeroen van Veldhuizen
Contact met
Jeroen van Veldhuizen
Productmanager rundvee
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Coen van Sterkenburg
Foto Coen van Sterkenburg
Contact met
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Dirk Italiaander
Specialist rundvee
Foto Dirk Italiaander
Foto Dirk Italiaander
Contact met
Dirk Italiaander
Specialist rundvee
Raijmond Krabbenborg
Specialist rundvee
Foto Raijmond Krabbenborg
Foto Raijmond Krabbenborg
Contact met
Raijmond Krabbenborg
Specialist rundvee
Onze specialisten
Dirk