Vleesvee
Gezondheid
16 mei 2023

Hittestress bij vleesvee en rosékalveren

Zomers in Nederland kunnen gepaard gaan met grote temperatuurschommelingen. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid kan dit leiden tot hittestress bij vleesvee en rosékalveren, met mindere groeiresultaten als gevolg.

Kenmerken hittestress bij vleesvee en rosékalveren

Ook vleesvee en rosékalveren kunnen hittestress ervaren, met mindere groeiresultaten als gevolg. Voordat vleesvee en rosékalveren zichtbaar last van hittestress hebben, vindt er vaak al een daling van voeropname plaats en hebben ze een verhoogde ademhaling. Hierdoor neemt de kans op pensverzuring toe, wat kan leiden tot meer onrust bij de dieren. Daarnaast blijven dieren meer staan om de warmte kwijt te kunnen, dit betekent een extra belasting van de klauwen Tijdens een hittestressperiode is het belangrijk om zoveel mogelijk rust op stal te houden. Zorg ervoor dat vóór een hittestressperiode kalveren goed gesorteerd zijn en bij huisvesting in strostallen, deze uitgemest zijn.

7 extra tips om hittestress bij vleesvee en rosékalveren te voorkomen

1. Zorg voor vers en schoon drinkwater

Goed drinkwater is essentieel voor gezonde vleeskoeien en stieren. Drinkwater van slechte kwaliteit of te weinig drinkbakken resulteert in een verminderde voeropname. Zeker op warme dagen is het cruciaal dat er voldoende beschikking is tot schoon drinkwater. Dit omdat er meer vocht verloren zal gaan. Houd dus het advies aan van 1 drinkbak per 6 tot 12 dieren en controleer de waterafgifte. Bij vleesvee met weidegang moet minimaal 10% tegelijk kunnen drinken. Controleer de waterbakken meerdere malen per dag en verwijder etensresten en vuil uit het water. 

2. Zorg voor voldoende ventilatie

Door luchtcirculatie kan de huid van het dier afkoelen. Het dier kan dan via de huid de warmte kwijt. Stel het debiet en de minimumventilatie in op de warmte en gewicht van de dieren. Denk er wel aan om bij snelle afkoeling 's avonds de luchtinlaat tijdig te minderen. 

3. Beperk overlast door vliegen

Juist tijdens warme dagen neemt overlast door vliegen toe. Zorg voor een adequate bestrijding op stal en bij weidend vee is de Mineralenemmer AR Jongvee Antivlieg of de Mineralenemmer AR Droogstand Antivlieg

4. Laat je dieren niet in de volle zon lopen

Pas beweiding aan door de dieren bijvoorbeeld ‘s avonds naar buiten te doen of op twee momenten van de dag. Als dieren niet bij de stal lopen, biedt dan schaduwplekken aan. 

5. Stimuleer de voeropname om pensverzuring te voorkomen

Vleesvee en rosékalveren zullen minder voer op willen nemen bij hoge temperaturen. Bij de vertering produceert ze namelijk warmte. Het is daarom belangrijk de voeropname te stimuleren. Verstrek fris voer dat niet gaat broeien. Geef het voer meerdere keren of op koele momenten van de dag. Voeg 2 liter per ton broeiremmer Selko TMR toe in de voermengwagen

6. Richt het rantsoen anders in bij hitte

Voer ruim voldoende structuur en verwijderd dagelijks voerresten. Gebruik bij voorkeur gehakseld stro of luzerne. Dit stimuleert de herkauwactiviteit waarbij natriumbicarbonaat wordt gevormd, wat de pens gezondheid stimuleert. Te lang structuurdelen worden zeker bij warm weer slecht opgenomen. 

7. Verstrek buffercomponenten en mineralen

Vleesvee en rosékalveren hijgen om warmte af te geven. Hierdoor wordt er meer CO₂ uitgeademd. Om dit te compenseren verliest het dier meer bicarbonaat via de urine wat verzuring tot gevolg heeft. Het is dan belangrijk om buffercomponenten en mineralen te verstrekken. Buffer AR Uniek is een smakelijk mengsel dat naast natriumbicarbonaat verschillende andere buffergrondstoffen bevat. Dit zorgt voor een goede spreiding van de buffercapaciteit waardoor het product langer werkt dan natriumbicarbonaat. Daarnaast ondersteunt Buffer AR Uniek de microbenpopulatie in de pens en de darmen met behulp van gistcelwanden. Dit heeft een positief effect op de weerstand.

Heb je vragen of wil je een bestelling plaatsen?

Vanaf 13 mei tot en met 2 augustus 2024 kun je profiteren van een aantrekkelijke kortingsactie: bij afname van een volle pallet van een aantal geselecteerde hittestress-producten ontvang je 5% korting + een AR-drinkbakborstel (zolang de voorraad strekt). Lees meer op onze actiepagina of plaats direct je bestelling. Dit kan gemakkelijk via de Mijn AR-appARwebshop of geef jouw bestelling door aan onze klantenservice via klantenservice@argroep.nl of 0317-499510. Voor inhoudelijke vragen of advies kun je contact met een van onze specialisten. 

Onze specialisten vleesvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Harm van Hattem
Verkoopleider vleesvee
Foto Harm van Hattem
Foto Harm van Hattem
Contact met
Harm van Hattem
Verkoopleider vleesvee
Jacco Camps
Specialist vleesvee
Foto Jacco Camps
Foto Jacco Camps
Contact met
Jacco Camps
Specialist vleesvee
Onze specialisten
Harm