Rundvee
Voeding
10 januari 2024

Aandacht voor voermengwagen levert euro's op

Er wordt veel gebruikgemaakt van de voermengwagen. Wanneer deze juist wordt ingesteld, gebruikt en onderhouden kan dit een liter melk per koe per dag extra opleveren.

Door je voermengwagen goed in te stellen en te onderhouden kan dit maar liefst een liter melk per koe per dag extra opleveren. Bij 100 koeien betekent dit op jaarbasis (uitgaande van de huidige melkprijs) zo’n 20.000 euro. Genoeg reden om wat kritischer naar de voermengwagen te kijken.

Schoonspuiten

Voor een goed rendement van de voermengwagen is regelmatig schoonspuiten de belangrijkste klus. Het gaat dan vooral om de binnenkant van de wagen. Wat vaak direct opvalt zijn de voerresten die boven in de voermengwagen ophopen (afbeelding 1), maar ook onder de vijzel(s) en in de hoeken bij de klep voor het uitladen van het voer bevinden zich voerresten (afbeelding 2). Wanneer de voermengwagen niet regelmatig wordt schoongemaakt, ontstaan er broedplekken voor gisten en schimmels die mycotoxines vormen.

Afbeelding 1: Voerresten boven in de voermengwagen.

Afbeelding 1: Voerresten boven in de voermengwagen.

Afbeelding 2: Voerresten onder de vijzel en bij de klep.

Afbeelding 2: Voerresten onder de vijzel en bij de klep.

Risico’s van mycotoxines

De mycotoxines die ontstaan door opgehoopt voer benadelen ten eerste de smakelijkheid en versheid van het voer. Dit leidt tot een lagere voeropname. Ten tweede kunnen mycotoxines schadelijk zijn voor de koe zelf. Bij te veel mycotoxines lopen de gevolgen uiteen van een verstoorde penswerking tot ernstige gezondheidsproblemen. Om te voorkomen dat de voermengwagen de oorzaak wordt van deze problemen is het raadzaam om de voermengwagen eens per maand schoon te spuiten. Bij het voeren van tarwegistconcentraat of andere snel aankoekende producten is ons advies om de wagen iedere twee weken schoon te spuiten. Vergeet na het schoonspuiten niet om de wagen door te smeren. Wil je de koeien ondersteunen bij een optimale penswerking? Zet dan Diamond V en onze Maxima-voeders in.

Messen controleren

Ook het controleren van de messen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van de voermengwagen. Scherpe messen zorgen voor een significant
beter mengresultaat. Bovendien draaien ze lichterwat brandstof bespaart. Het doel van een gemengd rantsoen is dat elke hap voor elke koe hetzelfde is. Om de mengresultaten te controleren kan er een TMR-audit worden gedaan. Tijdens een TMR-audit wordt de homogeniteit van het mengsel op tien plekken met elkaar vergeleken. De grafieken laten een voorbeeld zien van het resultaat van een TMR-audit. De drie lijnen staan voor de drie zeven in de schudbox. Hoe vlakker de lijn, hoe homogener het mengsel. De linkergrafiek toont het resultaat vóór het vervangen van de messen en de rechtergrafiek het resultaat na het vervangen van de messen. Eén week na het vervangen van de messen ging de melkproductie al omhoog.

Zo herken je versleten messen 

Op onderstaande foto’s zie je voorbeelden van versleten messen. Controleer de messen regelmatig en vervang ze zo nodig. Een handig moment hiervoor is tijdens het schoonspuiten. Laat je niet misleiden door de bovenste messen op een verticale vijzel of de achterste messen op een horizontale vijzel. Deze messen komen namelijk het minst in aanraking met het voer en geven geen goed beeld van de messen voor of onder in de voermengwagen. Met een strotouw kun je gemakkelijk de scherpte van de messen controleren. Haal het touwtje langs een mes. Wanneer het touw niet in één beweging doorgesneden wordt, is het mes aan vervanging toe.

De weegschaal

Een goedwerkende weegschaal op de voermengwagen zorgt ervoor dat het berekende rantsoen overeenkomt met het gevoerde rantsoen. In de praktijk komt het voor dat de weegschaal meer dan 20% afwijkt. Daarnaast kan de positie van het gewicht in de wagen een afwijking geven. Wanneer het voer voor in de wagen wordt geladen geeft dit een andere waarde dan wanneer het achter in de wagen wordt geladen. Laad het voer dus in het midden. Dit komt ook de mengprestaties ten goede.

Afwijkende weegschaal kost geld

Een afwijkende weegschaal kan jaarlijks een hoop geld kosten. Zo kan een afwijking er bijvoorbeeld toe leiden dat er gemiddeld 10% te veel onbenut eiwit wordt gevoerd. Dit kost op jaarbasis bij 100 koeien al gauw meer dan 10.000 euro. Je kunt de weegschaal eenvoudig valideren door boven op de wagen een pallet zakgoed van bijvoorbeeld 1.000 kg te plaatsen. Wijkt dit meer dan 10% af, vraag dan de dealer om de weegschaal te kalibreren.

Onze adviezen om je voermengwagen goed te onderhouden

In onderstaand overzicht wordt uitgegaan van een gebruik van de voermengwagen van ongeveer één uur per dag. Gebruik je de voermengwagen intensiever dan vraagt dit uiteraard ook intensiever onderhoud.

Onderhoud Frequentie
Schoonspuiten en doorsmeren 1x per maand
Controleren en vervangen messen 1x per maand
Kalibreren weeginrichting 1x per jaar
Olie vervangen 1x per jaar

Behoefte aan meer informatie?

Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten of laat je gegevens achter via het contactformulier.

Onze specialisten melkvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Dirk Italiaander
Verkoopleider herkauwers
Foto Dirk Italiaander
Foto Dirk Italiaander
Contact met
Dirk Italiaander
Verkoopleider herkauwers
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Coen van Sterkenburg
Foto Coen van Sterkenburg
Contact met
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Evert Jan Molenaar
Specialist rundvee
Foto Evert Jan Molenaar
Foto Evert Jan Molenaar
Contact met
Evert Jan Molenaar
Specialist rundvee
Raijmond Krabbenborg
Specialist rundvee
Foto Raijmond Krabbenborg
Foto Raijmond Krabbenborg
Contact met
Raijmond Krabbenborg
Specialist rundvee
Onze specialisten
Dirk