Maxammon Grain Gerst
Herkauwers
Voeding
22 februari 2024

Energiedichtheid in het rantsoen verhogen? Focus op glucogene en lipogene energie

Derogatie in Nederland wordt stap voor stap afgebouwd en eindigt definitief in 2026. Bespaar op mestafzetkosten met de inzet van glucogene en lipogene energie.

Om de energiedichtheid in een rantsoen te verhogen, is het belangrijk te kijken hoeveel VEM per kg DS er gevoerd wordt in het totale rantsoen. Dit is te zien op bladzijde 3 van de BEX. Een voorbeeld hiervan is hiernaast afgebeeld (klik om te vergroten). 

Belangrijke kengetallen om op te focussen: 

  • VEM/kg DS > 1000-1030 VEM per kg DS
  • RE/kVEM > streven 155 (dit is echter erg afhankelijk het ruwvoer) 
  • Ureumgetal > streven 15-18 

Om de energiedichtheid in het rantsoen van je dieren te verhogen, is het belangrijk te focussen op glucogene en lipogene energie. In dit artikel geven we een aantal voorbeelden. 

Glucogene energie

Om het eiwit uit gras optimaal te benutten heeft de koe energie nodig. Vooral pensenergie is daarbij van groot belang. De pensmicroben moeten het eiwit uit gras namelijk omzetten naar microbieel eiwit. Wanneer er geen energie is, gaan ze het eiwit gebruiken als energiebron. En dat is jammer, want hierdoor ontstaat er geen melkeiwit maar ureum.

Geplette gerst

Geplette gerst bevat veel pensenergie in de vorm van zetmeel. Voor pensmicroben is zetmeel de perfecte energiebron om rust te stimuleren. Door onderzoek in de praktijk hebben we ondervonden dat pletten de beste bewerking was voor gerst in vergelijking met walsen of malen. Door de speciale bewerking van de gerst worden zetmeeldeeltjes groter en blijft het vliesje om de gerst intact. Deze vliesjes zorgen voor meer rust in de pens van de melkkoe. Dit ondersteunt een langzamere en rustigere vertering van de koe.

Geplette tarwe

Geplette tarwe is een energierijk product dat veel zetmeel bevat. Doordat het een bewerking heeft ondergaan in de vorm van pletten geeft het relatief langzaam vrijkomende pensenergie. Ten opzichte van malen zal pletten de afbraaksnelheid in de pens vertragen en het product veiliger maken. Door de vele koolhydraten die geplette tarwe heeft, wordt er veel microbieel eiwit gevormd. Dit voor een hoger melkeiwit% en betere benutting (lager ureum).

Sodagrain

Sodagrain, ook wel ontsloten tarwe of rogge genoemd, wordt gemaakt door de grondstof tarwe of rogge te ontsluiten met natronloog. Door deze specifieke bewerking is het zetmeel verteerbaar zonder de korrel te pletten of te malen. De voedingswaarde wordt zo optimaal benut. Het natronloog waarmee de tarwe behandeld wordt, wordt in het product omgezet in natriumbicarbonaat. Dit zorgt ervoor dat Sodagrain een hoge pH (11) heeft. Hierdoor werkt het bufferend in de pens van de koe. Dit resulteert in een rustige vertering. Sodagrain heeft een hoog aandeel zetmeel. De energie in Sodagrain stimuleert de vorming van micobieel eiwit en daarmee de realisatie van melkeiwit. Sodagrain past perfect bij rantsoenen met een hoog aandeel melkzuur.

Perspulp

Perspulp ontstaat uit de suikerbereiding van bieten. De voordelen zijn: gezond, smaakvol, hoog in VEM, laag in stikstof en fosfor. Voer wat goed uitkomt voor de BEX-bedrijven. Een goede aanvulling in het rantsoen om de stikstofefficiënte te verbeteren, de energie uit perspulp zorgt dat eiwit goed wordt benut.

Maxammon grain gerst 

Maxammon grain gerst is een product op basis van geplette gerst. De gerst heeft een behandeling ondergaan. Dit in combinatie met het inkuilen zorgt ervoor dat het gehalte aan ruw eiwit (RE) in het product verhoogd wordt.

 

%DS

VEM

WDVE

FEB

RE/kVEM

Zetmeel

Bzet

GN

Geplette gerst

88,6

987

79

-26

102

529

108

215

Geplette tarwe

88,9

1084

102

-47

106

632

61

200

Sodagrain

76

886

93

-13

107

519

191

167

Perspulp

26

1058

87

-43

93

1

0

98

Maxammon grain gerst

83

907

72

35

160

481

99

196

 

Lipogene energie

Lipogene energie stimuleert de melkvetproductie. Onderstaande producten verhogen gemakkelijk het gehalte aan ruw vet in een rantsoen.

AR Pens Bestendig Vet 

Een mooie aanvulling om snel de energiedichtheid te verhogen in een rantsoen is het voeren van pensbestendig vet. Dit type vet is beschikbaar als toevoeging in een mengmix of in een brok. Ook is dit product los te voeren via het zakgoed. In 2023 hebben we praktijkonderzoek gedaan naar het voeren van extra vet aan geiten. De resultaten van dit praktijkonderzoek laten duidelijk zien dat het voeren van AR Pens Bestendig Vet een positief effect heeft op het vetgehalte in de melk en op het financiële resultaat. Ook ondersteunt het de persistentie van de melkgeiten in de zomer. 

Profat 

Profat is beschermd vet met vooral veel energie voor de nieuwmelkte koe. Verder ondersteunt Profat het melkvetpercentage in de melk, conditie van jouw koeien en de vruchtbaarheid.  


Wil je meer weten of een bestelling plaatsen?

Dit kan gemakkelijk via de Mijn AR-app of geef jouw bestelling door aan onze klantenservice via klantenservice@argroep.nl of 0317-499510. Voor inhoudelijke vragen of advies kun je contact met een van onze specialisten. 

Onze specialisten rundvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Dirk Italiaander
Verkoopleider herkauwers
Foto Dirk Italiaander
Foto Dirk Italiaander
Contact met
Dirk Italiaander
Verkoopleider herkauwers
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Coen van Sterkenburg
Foto Coen van Sterkenburg
Contact met
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Jeroen van Veldhuizen
Productmanager rundvee
Foto Jeroen van Veldhuizen
Foto Jeroen van Veldhuizen
Contact met
Jeroen van Veldhuizen
Productmanager rundvee
Raijmond Krabbenborg
Specialist rundvee
Foto Raijmond Krabbenborg
Foto Raijmond Krabbenborg
Contact met
Raijmond Krabbenborg
Specialist rundvee
Onze specialisten
Coen