Pluimveehouder Theo Bos over de AR Calcopiksteen

Voldoende afleidingsmateriaal - zoals pikstenen - helpt om pikkerij tegen te gaan. De AR Calcopiksteen draagt bij aan een goed verenkleed én voegt nuttige nutriënten toe. Pluimveehouder Theo Bos heeft de AR Calcopiksteen nu bijna een jaar in de stal liggen.

Waarom heb je voor de AR Calcopiksteen gekozen?

De AR Calcopiksteen trok me aan omdat deze ook nutritionele waarde heeft. Ook heeft de steen een goede hardheid, waardoor het puntje van de snavel van de kip wat slijt. Verder vind ik het belangrijk dat de steen gecertificeerd is.

Wat zijn je ervaringen?

Ik vind de hardheid van de steen goed. Een piksteen mag slijten, maar niet te snel. De hennen zijn er wel mee bezig, dus het zorgt voor afleiding in mijn stal.

Hoe presteren de stenen ten opzichte van andere pikstenen?

Bij een proef op mijn bedrijf kwam de AR Calcopiksteen er het beste uit. De hennen pikken er graag aan, maar de steen slijt niet te snel.

Hoeveel stenen heb je in de stal per duizend kippen?

Ik gebruik ongeveer één blok per duizend kippen. De stenen gaan dan één tot twee maanden mee.

Wat merk je aan het gedrag van de kippen?

Dit vind ik lastig te beoordelen. Naast het plaatsen van de pikstenen strooi ik namelijk ook graan, grit en hooi/stro en hebben de kippen voldoende ruimte, waardoor het effect van de piksteen op het gedrag van de kip lastig aan te geven is. Met de ophokplicht voegt het wat extra’s toe om de kippen bezig te houden. Ze worden minder in de verleiding gebracht om aan elkaar te pikken.

Merk je verschil in het verbruik door de verschillende leeftijden kippen?

Ik heb de indruk dat jonge hennen meer aan de steen pikken dan oudere hennen. Wellicht komt dit door het nieuwsgierige karakter van de jonge hennen of doordat ze nog in ontwikkeling zijn. Maar hier kan ik pas echt iets over zeggen na meerdere rondes.