Maisavond Tuil
Rundvee en Ruwvoerteelt
Zaaizaden
Overig
26 januari 2023

Telers bijgepraat over actualiteiten GLB en maisteelt tijdens maisavonden

Afgelopen twee weken hebben we drie mais- en ruwvoerteeltavonden in ons werkgebied georganiseerd. In totaal hebben ruim 200 veehouders de avonden bijgewoond.

De aanwezigen zijn bijgepraat over de actualiteiten op het gebied van maisteelt en wetgeving.

Nieuwe GLB en 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn

De avond werd afgetrapt met een lezing van AR Bedrijfsontwikkeling over het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn, het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, derogatie en de Gecombineerde Opgave. Er komen veel veranderingen op ons af. Het is belangrijk om tijdig over het bouwplan na te denken, ook voor de komende jaren. Melianne van Wakeren en Dik-Jaap Wentink gaven de aanwezigen mee om tijdig hulp in te schakelen bij de Gecombineerde Opgave. Het invullen gaat door alle nieuwe regels veel meer tijd kosten!

AR Toprassen mais

Na een korte pauze werden de rassen uit het AR Toprassenpakket besproken. De toprassen worden geselecteerd op basis van onze praktijkervaringen en cijfers van de rassenlijst. Aan de hand van de FAO kun je zien of het ras vroeg, middenvroeg of laat rijp is. Een ras met een FAO van 215 is een week later rijp dan een ras met een FAO van 205. Iedere tien punten extra FAO betekent een week later rijp. Het pakket bevat ook twee nieuwkomers: SY Arax en Amarola. Wanneer je afgelopen jaar last had van kopbrand en/of builenbrand dan is het raadzaam om een ras te kiezen met een hoge tolerantie tegen deze ziekten. Ook brachten Willine Brouwer en Coen van Sterkenburg de voorkoopactie onder de aandacht.

Kunstmest

Bert Straten besprak de actualiteiten op het gebied van kunstmest. Urea Pro kan een goed alternatief zijn voor KAS. De stikstof in deze meststof komt iets langzamer beschikbaar voor de plant dan in KAS. De verwachting is dat er schaarste zal ontstaan in de kunstmestmarkt waardoor levertijden zullen oplopen. Het is raadzaam om tijdig kunstmest te bestellen zodat je niet zonder zit op het moment dat je wilt strooien.

Biostimulanten goed voor teler, natuur en portemonnee

Leo Heijdra ging in op biostimulaten voor de maisteelt. Hij lichtte er twee uit: BlueN en CropActiv StressImmune. Blue N is een interessant product om extra stikstof aan het gewas te geven. Het vormt stikstof uit de lucht om tot ammoniakstikstof (NH4), wat direct opneembaar is voor de plant. Deze bacteriën binden over een groeiseizoen 30-50 kilo stikstof per hectare. Twee weken na de onkruidbestrijding kan dit product worden ingezet. CropActiv StressImmune kan toegevoegd worden aan de tankmix en helpt stress tijdens de onkruidbestrijding te voorkomen. Afgelopen jaar zijn goede resultaten geboekt met StressImmune: naast stressvermindering zagen we een plus in de opbrengst.

Inkuilmiddelen

Willine Brouwer bracht twee inkuilmiddelen onder de aandacht. Pioneer 11A44 zorgt voor een snelle conservering van de kuil. Ecocool is een zogenaamd double action-product, naast conservering zorgt dit inkuilmiddel ook voor broeiremming. Wanneer je geen inkuilmiddel toevoegt duurt het langer voordat de kuil geconserveerd is. Dit kost energie en dus voederwaarde.

Tot slot

Na de lezingen stond de traditionele verloting van zakken maiszaad en inkuilmiddelen op het programma. Deze producten zijn ter beschikking gesteld door de leveranciers die ook een korte pitch hielden over de producten die verloot werden. Uiteraard werden de avonden afgesloten met een hapje en een drankje.

Heb je de avond gemist? Download dan de hand-outs van de presentatie.

Presentatie AR Toprassen, meststoffen en biostimulanten

Presentatie 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn en nieuwe GLB

 

Onze specialisten ruwvoerteelt

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en perceelbezoek nemen onze specialisten de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen die bij jou tot een praktische goede teelt leiden. 

Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Foto Leo Heijdra
Foto Leo Heijdra
Contact met
Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Contact met
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Rob Horstink
Foto Rob Horstink
Contact met
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Coen van Sterkenburg
Foto Coen van Sterkenburg
Contact met
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Onze specialisten
Coen