Zeker met de huidige voerprijzen is het belangrijk om je voeropname (en dus ook je groei) in de hand te houden. Door een betere voeropname blijft de groei op pijl en hebben de varkens minder kans op verteringsproblemen (zoals pia). Dit resulteert al snel in een betere voederconversie van 0,05 tot 0,1 in de zomerperiode. Met de huidige voerprijzen is dit 2 tot 4 euro per afgeleverd varken. Dan is de investering in koeling snel terugverdiend!
Systemen
Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar om de inkomende lucht te koelen.
- Padkoeling
- Nevelkoeling (hoge en lage druk)
- Warmteterugwinning
Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen in toepasbaarheid en kosten. Het is dan ook sterk afhankelijk van de welke diergroep en de inrichting van de stal welk type het meest geschikt is.
Aandachtspunten
In de praktijk worden veel vleesvarkensstallen voorzien van nevelkoeling. Echter zien we niet altijd de gewenste effecten van het systeem omdat het niet helemaal goed geïnstalleerd is. Onze specialisten hebben een aantal aandachtspunten op een rij gezet:
- Gebruik hoge druk verneveling voor voldoende fijne nevel;
- Vernevel in de inlaat, niet buiten;
- Gebruik voldoende nozzle’s;
- Zorg voor een automatische aansturing met puls/pauze systeem;
- Begin op tijd;
- Gebruik altijd een vochtmeter;
- Buitenvoeler op de juiste plaats;
- Denk aan legionella besmetting;
- Zorg voor een afblaasinstallatie om verstopping/bevriezing te voorkomen.
Let wel op: koeling alleen is niet de oplossing. Ook in de stal kunnen er veel dingen fout gaan wat koeling niet op kan lossen. Dus spar gerust met onze specialisten over de maatregelen die genomen kunnen worden om je varkens koel te houden. We denken graag met je mee.