Vleesvarkens in stal
Varkens
Stal
1 juli 2022

Klimaat in de varkensstal: 8 aandachtspunten

Wanneer het klimaat in de varkensstal niet goed is, kunnen varkens hittestress ervaren. Dit heeft een negatieve invloed op het gedrag en de eetlust van de varkens. Check onderstaande aandachtspunten.

1. Isolatie

We komen regelmatig tegen dat de isolatie van een stal onvoldoende is. Met een warmtecamera sporen we onvolkomenheden gemakkelijk op. Ook leklucht kan hiermee worden aangetoond. Door extreme temperatuurverschillen zetten stallen uit en krimpen. Dit zorgt voor naden en kieren en daardoor voor leklucht. Koeling heeft pas zin wanneer stallen goed geïsoleerd zijn en er geen leklucht aanwezig is. Luchtinlaten dienen zoveel mogelijk aan de schaduwkant te zitten.

2. Maximumventilatie

Halverwege de vleesvarkensperiode groeien vleesvarkens het hardst. Hierbij stoten ze veel warmte uit. De maximumventilatie op dag 50 dient dan op 100% te staan. Deze instelling verdient de aandacht! Sommige staan nog op 50 of 75% ingesteld. Check ook wat 100% ventilatie inhoudt. Je specialist varkens beschikt over de normen voor zeugen, biggen en vleesvarkens.

3. IJkwaarde

Bij veel klanten staat een ijkwaarde ingeregeld die het maximum blokkeert, dus wil je meer kubieke meters lucht verplaatsen dan moet deze waarde worden aangepast.

 

4. Buitenvoeler

Er zijn al bedrijven die overdag harder ventileren. Het is dan wel belangrijk dat wanneer het afkoelt de ventilatie op tijd wordt teruggeschakeld. Een buitenvoeler is dan onmisbaar. Deze moet wel op de juiste plaats hangen, dat betekent in de luchtinlaat en niet in de zon.


5. Regeling bandbreedte belangrijk

Om stallen fris te houden dient er overdag harder geventileerd te worden. Dit kan door overdag de bandbreedte korter te maken, maar als de temperatuur daalt moet de bandbreedte snel breder worden gezet zodat de ventilatie sneller terugschakelt. Het resultaat: overdag frisse stallen en geen hoest.

6. Maximum ventilatie tijdelijk verhogen

Bij Stienen (versie 2.18) kun je instellen dat bij een buitentemperatuur boven de 25 graden Celsius er extra kubieke meters geventileerd worden, bijvoorbeeld bij een glaswolplafond van 80 naar 100 m3 per dier. Wanneer de temperatuur dan weer daalt regelt de ventilatie zich automatisch weer terug.

7. Slimme stalmeters

Om inzicht te krijgen in het verloop en de schommelingen van de temperatuur en CO2-waarden kunnen er slimme sensoren worden opgehangen. AR heeft de beschikking over een aantal Slimme stalmeters. Belangrijk is wel dat er dan actief mee gewerkt wordt. Een meter ophangen geeft geen verbeteringen, maar de resultaten analyseren en hierop reageren wel.

8. Updaten ventilatiekast

Als het buiten warm is dan krijgen we het binnen toch niet koeler? Dat klopt, maar dat moment moet je zo lang mogelijk uitstellen door de juiste instellingen van de ventilatie. Er zijn mogelijkheden om je ventilatiekast te laten updaten. Vaak is installatie van nieuwe klimaatsoftware al voldoende. Nieuwe instellingen zijn aanbevolen als je maar weet wat je doet.

Onze specialisten varkens

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten varkens de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerstrategie, klimaat en management.

Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Foto Marcel Schennink
Foto Marcel Schennink
Contact met
Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Frans Peters
Specialist varkens
Foto Frans Peters
Foto Frans Peters
Contact met
Frans Peters
Specialist varkens
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Foto Hans van der Knaap
Foto Hans van der Knaap
Contact met
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Foto Eelco van de Hoef
Foto Eelco van de Hoef
Contact met
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens