De komende maanden zal de temperatuur weer stijgen en dat betekent ook dat de kans op hittestress bij geiten toeneemt. Maar let op: ook bij gematigde temperaturen kan hittestress op de loer liggen. De luchtvochtigheid heeft meer impact dan vaak wordt gedacht. Hittestress kan zelfs al optreden vanaf 20°C, met alle gevolgen van dien!
Kenmerken hittestress bij geiten
Bij hittestress staan de geiten vaker en langer dan normaal en zijn ze vaak hangerig. Verder is hittestress te herkennen aan hijgen, veel staan, verminderde melkproductie en een verhoging van de lichaamstemperatuur. Zorg dat de geiten gezond blijven en maak de hitte dragelijk voor ze.
Praktische tips om geiten koel te houden
- Voer in de vroege ochtend en 's avonds. Als de opname terugloopt ook de krachtvoergift laten zakken.
- Zorg voor meer vers en schoon drinkwater.
Goed drinkwater is essentieel voor gezonde geiten. Drinkwater van slechte kwaliteit of te weinig drinkbakken resulteert in een verminderde voeropname. Zeker op warme dagen is het cruciaal dat er voldoende beschikking is tot schoon drinkwater. Sommige geiten nemen 25-50% meer vocht op. Bovendien zorgt vervuild water voor een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Per 35 geiten moet er 1 waterbakje aanwezig zijn met een minimale snelheid van 1,5 liter/min. Controleer dagelijks de waterdruk en maak de bakken minimaal 1 keer per week schoon. - Houd de stal schoon, met name rond de drinkgelegenheden en bestrijd vliegen.
- Zorg voor voldoende ventilatie
Door luchtcirculatie kan de huid van de geit afkoelen. Dan kan de geit via de huid de warmte kwijt. - Zorg voor voldoende schaduw, ook in de stal
Pas beweiding aan door de dieren bijvoorbeeld ‘s avonds naar buiten te doen of op twee momenten van de dag. - Stimuleer de voeropname om pensverzuring te voorkomen
Geiten zullen minder voer op willen nemen bij hoge temperaturen. Schuif het voer vaker aan en hou het fris. - Verstrek buffercomponenten en mineralen
Geiten hijgen om warmte af te geven. Hierdoor wordt er meer CO₂ uitgeademd. Om dit te compenseren verliest de geit meer bicarbonaat via de urine wat verzuring tot gevolg heeft. Het is dan belangrijk om buffercomponenten en mineralen te verstrekken. Buffer AR Uniek is een smakelijk mengsel dat naast natriumbicarbonaat verschillende andere buffergrondstoffen bevat. Dit zorgt voor een goede spreiding van de buffercapaciteit waardoor het product langer werkt dan natriumbicarbonaat. - Mest de potten uit voor de warmte.
- Besproei het dak bij extreme hitte.
Heb je vragen of wil je een bestelling plaatsen?
Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten. Je bestelling kun je gemakkelijk plaatsen via de Mijn AR-app of geef de bestelling door aan onze klantenservice via klantenservice@argroep.nl of 0317-499510.