Studiegroep Zomerstalvoeren Zerograzer
Rundvee
Voeding
26 juli 2023

Terugblik studiegroep zomerstalvoeren

In mei is de studiegroep zomerstalvoeren weer bij elkaar gekomen. Dit keer was het thema mechanisatie. Verschillende combinaties van machines werden gedemonstreerd, elk met hun eigen voordelen en overwegingen.

Een belangrijke overweging bij het voeren van vers gras is hoe je het voert: direct aan het voerhek of gemengd in de voermengwagen. Vers gras dat direct wordt gevoerd aan het voerhek moet onbeschadigd zijn. Het verteert rustiger in de koe en doordat het onbeschadigd is, broeit het minder snel. Wanneer het verse gras via de voermengwagen wordt gevoerd is het geen probleem als het gras enige beschadiging heeft. Bovendien is het verse gras in de voermengwagen minder gevoelig voor broei doordat er ook mais en graskuil aan toegevoegd worden. Daar zitten zuren in die het broeiproces vertragen. Uiteraard geldt dit alleen als de mais- en graskuil zelf broeivrij zijn.

Onbeschadigd gras

Een voorwaarde voor onbeschadigd gras is het gebruik van de juiste maaier. Een aanrader hiervoor is een zerograzer met een trommelmaaier van Grass Tech. Het gras wordt direct vanaf het veld naar de opraapwagen getransporteerd, zonder dat het op het land terechtkomt. Een andere optie is een opraapwagen met balkeninvoer, bij voorkeur de variant van Stolpen die achter de trekker wordt bevestigd. Hierbij zorgt een trommelmaaier aan de voorkant van de trekker ervoor dat het gras zo min mogelijk beschadigd raakt.

Zerograzer

Zerograzer

Opraapwagen met balkeninvoer

Opraapwagen met balkeninvoer

Opraapwagen met rotorinvoer

Een andere combinatie die werd gedemonstreerd, was een opraapwagen met rotorinvoer van Schuitemaker. Tijdens de demonstratie werd opgemerkt dat deze machine het gras meer beschadigde dan de andere combinaties. Een schijvenmaaier veroorzaakt ook enige beschadiging. Deze combinatie van machines is wel zeer geschikt wanneer het gras bestemd is voor de voermengwagen, omdat de mate van beschadiging dan minder van belang is.

Opraapwagen met rotorinvoer

Opraapwagen met rotorinvoer

Messenbalk-frontmaaier

Ook de messenbalk-frontmaaier van het merk KEMA werd gedemonstreerd. Door in te zoomen op een grassprietje, was duidelijk te zien dat het mes van de messenbalk het gras zeer scherp afsnijdt (linkergrassprietje op de foto). Bij een gewone maaier is er sprake van rafeling op het snijvlak van het gras (rechtergrassprietje). De leverancier van de messenbalk beweert dat deze technologie zorgt voor een snellere hergroei van het gras, wat een voordeel kan zijn bij zomerstalvoedering.

Aanmelden studiegroep

Bij de studiegroep zomerstalvoeren staan kennisuitwisseling en het delen van ervaringen centraal. Zo kunnen de deelnemende melkveehouders hun bedrijfsvoering optimaliseren en de productiviteit verbeteren. AR coƶrdineert deze studiegroep en de bijbehorende appgroep. De studiegroep komt drie of vier keer per jaar bijeen. Meestal is dat op een bedrijf van een lid en is er een spreker over een bepaald thema in relatie tot zomerstalvoedering. Melkveehouders die belangstelling hebben voor de studiegroep kunnen zich melden bij Teunis Kool, via e-mail t.kool@argroep.nl of via WhatsApp: 06-22016272.

Onze specialisten rundvee

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten rundvee het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerefficiƫntie, voersystemen, automatisch melken, droogstand, opfok en bedrijfsspecifieke excretie.

Teunis Kool
Specialist rundvee
Foto Teunis Kool
Foto Teunis Kool
Contact met
Teunis Kool
Specialist rundvee
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Coen van Sterkenburg
Foto Coen van Sterkenburg
Contact met
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Mark ter Braak
Specialist rundvee
Foto Mark ter Braak
Foto Mark ter Braak
Contact met
Mark ter Braak
Specialist rundvee
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Rob Horstink
Foto Rob Horstink
Contact met
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Onze specialisten
Mark