Vleesveehouders Van der Koppel houden Blonde d’Aquitaines

Ondernemerskoppel met een neus voor kansen. Kees: “Als er een mooie kans ligt dan grijpen we die!” Ze hebben zo'n 250 stuks vleesvee met twee sterren van het Beter Leven-keurmerk.

Vleesveehouder, akkerbouwer, winkeleigenaar, veehandelaar, loonwerker, chauffeur én een druk gezin: Kees van der Koppel en Sabine van Lent uit Meteren draaien er hun hand niet voor om. Ze zien zichzelf dan ook vooral als ondernemers. Kees: “Als er een mooie kans ligt dan grijpen we die!”

Alles in eigen beheer

Kees en Sabine hebben drie kinderen, Jelmer (8), Dieke (5) en Siem (4). Kees neemt vooral het vleesvee, de akkerbouw en de handel voor zijn rekening terwijl Sabine de winkel runt. Kees en Sabine doen zo veel mogelijk zelf. Of het nu om het landwerk gaat, het veetransport of de bouw van een schuur. Alles gebeurt in eigen beheer. Kees: “Alleen het zaaien en het oogsten besteden we uit.”

Geen knuffelkoeien

Van der Koppel heeft zo’n 250 stuks vleesvee. Kees: “We begonnen met dikbillen (Belgische Blauwe) en in 1997 zijn we overgestapt op Blonde d’Aquitaines. Deze koeien zijn wat groter en zwaarder. Het is gewoon sterk vee.” En ze mogen er misschien knuffelbaar uitzien, maar het blijft altijd oppassen vertelt Kees. “Je kunt het werk met de stieren eigenlijk niet alleen doen. Ze zijn zo sterk en lomp. Een volgroeide stier weegt rond de 800-850 kg. Gelukkig helpen mijn neefjes van 16 en 18 regelmatig mee. Die gasten vinden dat geweldig.”

Keuze voor twee sterren

Sinds enkele jaren heeft het vee twee sterren van het Beter Leven-keurmerk. Sabine: “Met het Beter Leven-keurmerk kregen we beter betaald en het gaf garantie voor de afzet.” Kees vult aan: “De stieren produceren we voor Bief Select en de koeien voor onze eigen winkel en voor Natuurvlees.”

Ontzorgen

Bij het bedrijf hoort 70 hectare grond, hiervan is 25 hectare grasland, 35 hectare mais en het overige deel wordt gebruikt voor tarwe, gerst en voederbieten. Van der Koppel doet al jaren zaken met AR voor gewasbeschermingsmiddelen. Kees: “Sinds kort komt Willine Brouwer bij ons als ruwvoerteeltvoorlichter. Ze is vernieuwend en ze ontzorgt ons écht. De hele teeltbegeleiding laat ik aan haar over. Ze bekijkt de percelen en belt me of stuurt me een appje wat ik waar moet doen. Of het nu bemesten of spuiten is of welk gewas ik waar het beste kan zaaien. Komend seizoen gaan we bonen in de mais proberen.”

Meer voer van eigen land

Kees voert sinds 5 jaar ook voederbieten in het rantsoen. Kees: “Ik ben ermee begonnen uit nieuwsgierigheid en interesse.” Afgelopen jaar heeft hij het ras Pierina van KWS gezaaid en momenteel voert hij daar 4 kilo per dier per dag van. Door het voeren van de voederbieten wordt het zetmeel - dat hij onder andere via de mais voert - beter omgezet. Kees: “Naast het feit dat de gezondheid en de weerstand van de dieren beter is merk ik dat de voerefficiëntie hoger is. Per kilo die ik voer zie ik meer groei.“

Hard voeren

Het mestrantsoen bestaat uit stro, geplette gerst, aardappelen, voederbieten, snijmais, gras en krachtvoer. Het krachtvoer komt van een voorkeursleverancier voor Bief Select. Kees: “Sinds enkele maanden is dat voor ons AR. We merken vooral dat door de Vleesveestructuurmix de mest beter is. Dit zegt weer iets over een efficiëntere vertering. Een Blonde moet echt hard gevoerd worden, dus het voer moet wel goed zijn. De groei ligt nu rond de 1.500 gram per dag. Specialist rundvee Harm van Hattem begeleidt ons hierbij en we zijn zeer tevreden over zijn begeleiding.”

Drive thru

Naast het vee en de akkerbouw hebben Kees en Sabine een winkel bij het bedrijf. Sabine vertelt dat de winkel niet alleen financieel iets oplevert: “We krijgen veel waardering van onze klanten. We genieten als de mensen genieten van ons rundvlees.” Om de klanten ook in de coronatijd de beste service te bieden hebben ze sinds oktober een ‘drive thru’. Sabine vertelt: “Mensen kunnen hun bestelling doorgeven en deze op woensdagavond ophalen. Ze hoeven de auto niet uit en betalen via een betaalverzoek.”

Kansen zien en grijpen

De winkel is een van de vele kansen die Kees en Sabine zagen én gegrepen hebben. Kees: “We willen wel groeien met het bedrijf, maar niet per se door uit te breiden in het vleesvee.” Sabine vult aan: “Van alleen ons vleesvee kunnen we op dit moment niet leven. We hebben daarom diverse nevenactiviteiten. Als er iets op ons pad komt waarin we kansen zien, dan grijpen we die. Dit varieert van de boerderijwinkel die we 6 jaar geleden gestart zijn (nieuwbouwwijk naast ons, dus kansen!) tot de 1.700 zonnepanelen die mede dankzij de SDE-subsidie sinds november 2020 draaien.“