Hand met CCM Varkenshouder Schulting

Varkenshouder Schülting over CCM

Jaarrond voeren Carsten en Stefanie Schülting hun zeugen en biggen CCM (corn cob mix) van eigen land. De varkens eten het graag, het helpt ze gezond te houden en voor Schülting is het economisch aantrekkelijk om zelf voer te verbouwen.

In het Duitse Stadtlohn, bij Winterswijk over de grens, houden Carsten en Stefanie Schülting 260 zeugen. Alle zeugen zijn Topigs TN70. Ze worden geïnsemineerd met een Piétrain-beer. De biggen gaan al jarenlang naar een vaste vleesvarkenshouder. Afgelopen jaar werden per zeug gemiddeld 32,4 biggen gespeend en 31,8 biggen afgeleverd. Bij het bedrijf hoort 45 hectare land. Op 30 hectare teelt Schülting mais voor CCM voor de varkens, op de overige 15 hectare teelt hij tarwe en rogge voor de verkoop. “Met CCM telen we zelf prima voer voor een lage prijs”, zegt Carsten. “We telen en voeren het al wel 30 jaar.”

Varkens gedijen goed op CCM

Zowel biggen als zeugen gedijen goed op CCM, weet Schülting uit ervaring. “Ze eten het graag, het heeft een prima voederwaarde en voorkomt verteringsproblemen. Als jonge biggen bij de zeug iets diarree hebben strooien we wat CCM op de vloer. Dat eten ze lekker op en de diarree is snel voorbij. Ook bij gespeende biggen gaat het diarree tegen.” Schülting voert jaarrond eigen CCM. Dragende zeugen krijgen 40 procent CCM in het rantsoen, lacterende zeugen 50 procent. Om biggen aan CCM te laten wennen krijgen ze het al bij de zeug. De hoeveelheid hangt af van de opname. Gespeende biggen krijgen al gauw ruim 30 procent CCM in het rantsoen, oplopend tot 45 procent voor grotere biggen.


Aanvullend voer van AR

Al sinds 2014 voert Schülting van AR. “Onze vorige leverancier kon geen passend aanvullend biggenvoer voor CCM leveren. Dat gaf steeds problemen. AR had veel ervaring met CCM en kon dat wel.” Sinds het begin wordt hij begeleid door AR-specialist varkens Rob Schurink. Schülting is prima te spreken over zijn begeleiding. “Rob heeft veel kennis, wat hij niet weet zoekt hij uit en zelfs als er op zaterdag iets is kan ik hem bellen of appen en krijg ik antwoord.”