Varkenshouder Scholten blij met verwerkt dierlijk eiwit in het voer

Varkenshouder Ingo Scholten (27 jaar) uit Haaksbergen (Ov.) voert nu ruim een jaar voer met verwerkt dierlijk eiwit aan zijn gespeende biggen. De resultaten mogen er zijn.

Ingo Scholten heeft een zeugenbedrijf met 400 fokzeugen. Deze houdt hij in een 2x5 wekensysteem. Hierdoor kan hij grotere koppels leveren. Voorheen verkocht Ingo de gespeende biggen, maar sinds een jaar worden de biggen opgefokt in een stal in Hoogersmilde in Drenthe.


Rustige vertering

Het toepassen van verwerkt dierlijk eiwit in het voer heeft veel voordelen voor de biggen. Ingo: “Voor mij is vooral de rust in het verteringskanaal een groot voordeel . Hierdoor hebben de biggen minder last van diarree. Door de rustige vertering groeien ze goed.” Ingo speent de biggen af op vier weken. “Voor een goede overgang van het kraamhok naar de opfok krijgen de biggen in de laatste week in het kraamhok al speenvoer. Dit houden ze in de eerste week in de opfok. Daarna gaan ze over op babybiggenvoer. We streven ernaar om de biggen binnen zes weken na het spenen op 25 kilo te hebben. Dit halen we ruimschoots."

Weinig uitval

Ingo ziet mooie resultaten met het voer met verwerkt dierlijk eiwit: “De biggen zitten goed in hun vel, hebben een mooie kleur en groeien goed. Diarree komt niet voor en ze ogen rustiger. Ik zie nauwelijks bijterij.” Ook over de uitval is hij goed te spreken. “Die is met 1,1% goed laag en ik hou nauwelijks slachtbiggen over. Dit scheelt ook veel."