Varkens presteren beter op circulaire kaaswei

Door wei uit de eigen kaasmakerij aan hun varkens te voeren benut de familie Lekkerkerker de wei optimaal en geeft daarmee invulling aan de circulaire gedachte. Bovendien presteren hun varkens met kaaswei nog beter op het voer van AR.

In Montfoort houden Harry (56), Gerda (55) en hun zoon Daniël (23) Lekkerkerker 4.500 vleesvarkens voor Beter Leven met één ster en antibiotica-vrij. Ook houden ze 170 melkkoeien plus jongvee op bijna 90 ha land. Ze  verkazen alle melk van hun koeien tot Boeren Goudse kaas. “Kaas maken gebeurt al generaties lang binnen de familie en de wei ging ook vroeger al naar de varkens”, vertelt Harry.

Gezondere varkens

Op advies van AR voeren steeds meer varkenshouders wei, aldus AR-specialist varkens Hans van der Knaap. “De zure werking van kaaswei heeft een positief effect op de vertering, net als CCM. De varkens zijn gezonder,  groeien harder en benutten het voer beter. Bovendien geeft kaaswei invulling aan de circulaire gedachte waaraan de landbouw wordt verwacht te voldoen.” Voor varkenshouders die kaaswei voeren maakt AR bedrijfsspecifieke samenstellingen, rantsoenen en voercurves. AR controleert ook de pH en de aanwezigheid van schimmels en gisten. Bij de familie Lekkerkerker krijgen de varkens onbeperkt mengvoer met CCM. “Wei krijgen ze onbeperkt via deze nippel”, wijst Harry aan. Inmiddels krijgen de varkens ook wei van twee andere boerenkaasmakers.

AR Varkensaward

Lekkerkerker is bijna een vaste winnaar van een AR Varkensaward waarmee ze al jarenlang tot de beste AR-vleesvarkenshouders behoren. De afgelopen vier maanden was gecorrigeerd voor levende gewichten van 25 tot 117  kilogram de groei 944 gram. “Vorige winter lag de groei zelfs boven de 1.000 gram per dag”, geeft Harry aan.

Resultaten vleesvarkens

(gecorrigeerd voor levende gewichten 25-117 kg)

Groei 944 gram
Voederconversie (incl. wei) 2,18
EW-conversie 2.39
Opleggewicht 22,8 kg 
Geslacht gewicht 98,1 kg

Positieve invloed wei

Harry schrijft de uitstekende resultaten toe aan het voer en de begeleiding van AR, in combinatie met de  wei. AR-specialist varkens Hans van der Knaap roemt ook Lekkerkerker. “Ze willen de beste resultaten en  doen daar alles voor.” Hans komt maandelijks om de technische resultaten te bespreken. Op basis daarvan en van wat hij ziet in de stallen adviseert hij eventueel om de voergift bij te stellen maar ook geeft hij advies over klimaat en andere dingen.

AR Bedrijfsontwikkeling

Lekkerkerker maakt volop gebruik van de producten en diensten van AR. De koeien en het jongvee krijgen mengvoer en Sodagrain van AR en gras en mais dat is geteeld met advies, zaad, bemesting en gewasbescherming van AR. Bij de aanvraag van  vergunningen en de bouw van stallen laat Lekkerkerker zich adviseren en bijstaan door AR Bedrijfsontwikkeling.

Batterijen voor onbalansmarkt

Afgelopen zomer investeerde  Lekkerkerker in vier batterijen met elk 200 kW opslagcapaciteit. “De bedoeling is om voor de onbalansmarkt de batterijen te laden als de stroomprijs laag is en de stroom te verkopen als de prijs hoog is”, vertelt Harry. Laden kan met de stroom van de 7.000 m2 zonnepanelen op de daken maar ook met stroom van het net als de prijs daarvan laag of zelfs negatief is. Harry: “Zonnepanelen leveren meestal veel stroom als er veel aanbod en weinig vraag is en dus de prijs laag is. Nu kunnen we goedkope stroom opslaan en verkopen als de prijs hoger is.” Laden en ontladen gebeurt ongeveer een keer per etmaal. De handel is uitbesteed aan  een energiemakelaar.

Veel arbeid

Naast Harry, Gerda en Daniël zijn er twee parttime medewerkers en twee losse krachten. Daniël is vooral de koeienman, verzorgt het vee en de fokkerij en doet ook technische klussen. Koeien voeren en veldwerk doet een loonwerker. Melken gebeurt twee keer daags door één persoon in een twee keer 14 stands snelwisselsysteem. Het rollend jaargemiddelde bedraagt ongeveer 8.500 kilogram melk met 4,30 procent vet en 3,80 procent eiwit.

Twee werkdagen op een dag

Tegelijk met de bouw van een nieuwe stal voor de koeien werd vorig jaar de capaciteit van de kaasmakerij verdubbeld. Kaas maken gebeurt om de dag. Wekelijks maken ze ongeveer 3.500 kilogram. Gerda begint daar rond 7.00 uur mee tot ongeveer 13.00 uur. De laatste twee uur helpt Harry haar. Het plastificeren en dagelijks keren doet een medewerker. Een andere medewerker doet het meeste werk in de varkensstallen, maar in de  weekenden doet Harry daar alles. Harry, Gerda en Daniël beginnen ’s morgens om 5.00 uur en zijn meestal ’s avonds tegen 20.00 uur klaar. Harry: “’s Middags rusten we een half uur maar eigenlijk maken we twee werkdagen op een dag.”

De zure werking van kaaswei heeft een positief effect op de vertering.
Harry Lekkerkerker