Melkveehouder Gijsbert van Mourik: uitmuntende gehaltes door hARd voeren en nauwlettend volgen

Het melkveebedrijf van familie Van Mourik in Ophemert bestaat uit 80 melkkoeien, 75 stuks jongvee, waarvan 20 dekstieren die ze zelf opfokken en verkopen. We spraken met Gijsbert van Mourik over hun aanpak, die wat ons betreft wel iets wegheeft van topsport.

Het behalen van hoge gehaltes in de melk is een kunst, zeker in de zomer en al helemaal als er weidegang wordt toegepast. Bij VOF Van Mourik in Ophemert verstaat men deze kunst uitstekend. Gijsbert van Mourik runt het bedrijf samen met mijn vrouw Jojanne. Ze hebben 80 melkkoeien en 75 stuks jongvee, waarvan 20 dekstieren die ze opfokken en verkopen. Dekstieren verkopen is een tweede tak die ze er al 30 jaar bij doen. Een ander leuk detail is dat de familie alleen roodbonte koeien heeft. “Die liefde zit heel diep! Het is een robuustere koe en wij vinden de gehaltes beter.”

Topsport

Ook specialist Evert Jan Molenaar van AR vergelijkt de werkwijze van Van Mourik met topsport: “Het begint bij de stierkeuze. Gijsbert en zijn vader zijn echte fokkerij-mensen, ze denken goed na over de gevolgen van hun keuze en hebben nog nooit een stier gebruikt die negatief op gehaltes is. Daardoor hebben ze jaarrond mooie gehaltes.”

Strikte opbouw weidegang 

Verder passen ze weidegang toe en zijn hier heel strikt mee. Gijsbert: “We bouwen de weidegang op vanaf 3 uur per dag in april tot 6 tot 8 uur in de zomer. De eerste snee kuilen we wel zoveel mogelijk in.” Evert Jan: “Een uitdaging bij weidegang is dat er vetzuren in het weidegras zitten die het vetgehalte onderdrukken. Van Mourik zorgt er daarom voor dat de koeien nooit met een lege pens naar buiten gaan. Weidegang wordt een soort toetje mét de voordelen van vers gras.”

Hoogproductief in aparte groep

Van Mourik werkt met twee groepen. 24 hoogproductieve koeien zitten in een aparte groep; deze krijgen buiten het normale rantsoen extra Maxammon grain gerst, mengmix met eiwit en Profat. 

Al ons voer komt van AR en waar nodig denkt Evert Jan mee. We hebben veel schik met de Maxammon grain gerst, een uniek product dat alleen AR aanbiedt.
Gijsbert van Mourik

Gijsbert vervolgt: “Ook de weidegang gaat apart. Al onze koeien krijgen dagelijks vers gras voor een maximale opname. Iedere dag schuif ik het draadje op en kijk naderhand hoeveel ze op hebben. Zo weet ik precies wat ze opnemen en voer bij waar nodig.”

Gezond hARd voeren

Welk verschil merkt hij bij de hoogproductieve koeien? “Door het harder voeren geven deze koeien makkelijker, hebben ze een hogere piekproductie en houden ze het makkelijker vol.” Evert Jan is lovend over de fitheid van de koeien en over de gehaltes. “Afgelopen winter zaten ze op ruim 5% vet en bijna 4% eiwit, dat is echt een prestatie. En dat met 30 liter melk.”

Specifieke aanpak voor de zomer

In de zomer gebruikt Gijsbert Selko broeiremmer en voert de koeien bierbostel. Voor de plak voegt hij water toe aan het krachtvoer. “Als het gras niet groeit gaan ze minder lang naar buiten en voer ik extra. Sowieso ligt er zowel in de zomer als de winter altijd een ‘dijk’ voer voor het voerhek. Verder laat ik ze op hete dagen ’s nachts weiden. De koeien koelen dan goed af en houden de productie makkelijker vast. Ook ’s nachts gaan ze altijd met een volle pens naar buiten.” Gijsbert erkent dat hun aanpak intensief is. “Alles bij elkaar is het best veel werk. Maar wij vinden het een sport om het goed te doen voor de koeien. En dat wordt beloond met liters en goede gehaltes.”