Fruitteeltbedrijf Van Dijk over het verleden, heden én de toekomst

Aan de Bommelsestraat in Ophemert ligt het fruitteeltbedrijf van de familie Van Dijk. Met recht een familiebedrijf, want sinds anderhalf jaar hebben de broers Van Dijk versterking gekregen van hun zoons Luc (24) en Arco (22).

Familie van Dijk telen een evenredig aantal appels en peren op een oppervlak van inmiddels 50 hectare. Hoofdrassen zijn Xenia, Conference en Elstar, aangevuld met kleine aantallen van diverse andere rassen. 

Ons kent ons

Luc en Arco zijn de derde generatie op het bedrijf. Al die jaren doen zij al zaken met CAF en AR Plant. Leuk detail is dat AR-adviseur Evert Wakker het bedrijf van jongs af aan kent. Sterker, zijn vader, ooms en zelfs zijn oma hebben in piektijden voor de firma van Van Dijk gewerkt. Evert is overigens niet de vaste adviseur van de familie, dat is Antonie de Kruijff. Hijzelf is vooral betrokken als facilitator van de jongeren-studieclub, welke sinds kort is opgericht en waar Luc en Arco mede-initiatiefnemers van zijn.

 

Zelf sorteren

Naast de teelt vormt de sortering een belangrijke tak van het bedrijf. De familie sorteert voor een grote handelsonderneming in de buurt. Luc’s vader is van oudsher degene die de sortering overziet, Luc volgt zijn voetsporen. Zo ook Arco, die zijn vader aanvult in de teelt. Ze worden ondersteund door een vaste ploeg van vijftien Poolse sorteerkrachten en door één of twee Poolse medewerkers die helpen met de snoei. “Onze kracht is dat we onze mensen op verschillende plekken kunnen inzetten en snel kunnen schakelen”, vertelt Luc. Arco vult aan: “Is er hulp nodig in de boomgaard dan helpen ze daar, is er veel sorteerwerkof is het weer slecht dan werken ze binnen." Volgens adviseur Evert is de risicospreiding een succesfactor van het bedrijf. “Ze telen verschillende rassen, hebben een locatie in Ophemert en Opijnen en zijn in verschillende disciplines actief.”

Jongeren-studieclub

Er is een nieuwe jongeren-studieclub voor fruittelers opgericht waar ook Evert bij aanwezig is. De club is ontstaan vanuit zowel sociaal oogpunt als de behoefte aan verbreding van kennis. “Het is speciaal voor jonge fruittelers”, legt Arco uit. “We kijken bij elkaar op het bedrijf en doen nieuwe ideeën op. Als er behoefte is aan specifieke informatie dan zoeken we iemand die hierover kan vertellen.” De club telt zestien jonge fruittelers tussen de 19 en 26 jaar.


Veranderingen

Luc en Arco verwachten dat ze met de teelt steeds meer richting precisie zullen gaan. Luc: “Dat is deels gedwongen, gezien de markt. Maar de interesse is er zeker ook. De focus op precisie en efficiëntie merken ze ook bij hun leeftijdsgenoten; hierin verschilt de jeugd van oudere telers. “De huidige generatie groeit ook heel anders op dan onze ouders”, meent Luc. Volgens Evert is er nog veel winst in precisie te behalen. Een van de waardevolle aspecten van de jongeren-studieclub is volgens Arco dat ze in de praktijk kunnen kijken wat er wel en niet werkt. Mede met het oog op de veranderende regelgevingen die serieuze investeringen vragen heeft de studieclub een grote meerwaarde. Kortom: samen sterk voor de toekomst. Een initiatief dat AgruniekRijnvallei graag ondersteunt.