Bouwplan
Samen met Willine heeft de familie Ruitenbeek het plan van aanpak gemaakt. Bert: “We liepen er tegenaan dat een goed grondmonster van belang is als je voederbieten wilt gaan telen. Verder kuilden we altijd perspulp over de mais heen, maar omdat dit product beperkter beschikbaar en duurder werd wilden we een gedeelte van de voederbieten inkuilen.” Uiteindelijk is ervoor gekozen o om op 3 ha een echte voederbiet te zaaien en op 1 ha een feedbeet voor in de maiskuil. Toen de planning was gemaakt en de bieten waren besteld kon het landwerk beginnen.
Koude en natte start
Bert vervolgt: “Het land klaarmaken en zaaien ging heel vlot en we hadden een goede start, maar toen sloeg het weer om en kregen we een koud en nat voorjaar met stortbuien.” De bietjes stonden net met de 2 kiemlobben boven de grond en hadden het zwaar te verduren. “Enigszins in paniek heb ik op een avond Willine gebeld. Ik dacht echt dat de plantjes doodgingen. Gelukkig kwam zij gelijk de volgende ochtend langs.” Willine: “Sommige plantjes kleurden wat paars doordat de bodem door de regen was dichtgeslagen maar we zagen geen dode plantjes liggen. De meeste plantjes waren onderaan nog mooi groen en na even graven zagen we dat er ook nog heel wat plantjes op moesten komen.” Willine adviseerde Bert om twee weken op vakantie te gaan. Na die twee weken had er in positieve zin een gigantische verandering plaatsgevonden. Na de koude en natte start hadden de plantjes zich herpakt en de laatste bietjes waren ook bovengekomen. Het kan soms wel vier weken duren voordat alle plantjes op zijn gekomen. Bieten kunnen een hoop hebben en in tegenstelling tot mais kan de voederbiet ook goed tegen droogte. De eerste paar weken kwam Willine ieder week langs om de onkruiddruk te beoordelen.
Gezonde koeien
“De bieten stonden er dik en gezond op en de eerste bieten hebben we in augustus al gerooid om ze vers te kunnen voeren aan de koeien”, vertelt Bert. “Ook hebben we wat door het achterste gedeelte van de maiskuil gereden. Uiteindelijk oogstten we rond de 120 ton per ha en lag het hele erf vol met bieten, wat wel even wennen was. Om ze te beschermen tegen de vorst hebben we ze afgedekt. We voerden rond de 25 kilo per koe per dag. Inmiddels zijn de bieten op. De koeien waren er echt gek op. Het is een enorm smakelijk product en het zorgt voor stijging in de gehaltes en
gezonde koeien.”
Tot slot
Bert: “We hebben afgelopen jaar heel veel geleerd over de voederbiet en we gaan er komend jaar zeker mee verder.” Een goede begeleiding en op tijd spuiten is belangrijk geeft Bert aan. Op die manier hoef je minder te spuiten en krijgen de bieten niet iedere keer zo’n enorme tik van de bespuiting. “Met een uitgebreid grondmonster, dat maar een paar euro duurder is komen we een hele hoop meer te weten over onze grond. Hierdoor kunnen we gerichter bemesten en beter sturen. Dit is zeker bij voederbieten heel belangrijk, maar ik ben ervan overtuigd dat we bij de maisteelt hier ook winst uit kunnen halen.”