Mengen met gewasbescherming
Hoe werkt dit in de praktijk? “Het product laat zich goed mengen met andere middelen, waaronder de gewasbescherming. Bij mais doen we de herbicidebespuiting meestal vanaf het derde
tot vierde bladstadium. In dit geval kiezen wij voor het vijfde tot zesde stadium zodat we meer bladoppervlak hebben.” De familie kiest voor een toepassing samen met de herbicide. “Eigenlijk zou je het drie dagen van tevoren willen spuiten, maar dat wordt te kostbaar en de resultaten zijn op deze wijze prima.”
Gezondere, frissere maisplant
En hoe zijn de effecten in de praktijk? “We doen dit nu een jaar of vijf, zes. Sindsdien blijven de planten goed staan na de onkruidbestrijding.” Specifiek valt hem op dat er minder paarsroodkleuring
door stress optreedt en de bladkleur frisser groen blijft. Vooral bij zonnig weer na de bespuiting is dit verschil zichtbaar. “Het is nooit exact te zeggen waaraan een verbetering toe te schrijven is, we hebben ook andere teeltkeuzes gemaakt. Maar wij hebben het idee dat de plantvitaliteit na de herbicidebestrijding erop vooruitgegaan is. Onze maisopbrengst is de laatste jaren constanter dan voorheen.”
Relatief lage investering
Heeft Gijsbert nog tips? “Wij zijn ervan overtuigd dat je AminoBoost standaard moet toepassen bij mais. Zeker omdat je het kunt meenemen met de herbicidebespuiting is dit een relatief lage investering.” Hij vervolgt: “Het ene jaar is de impact groter dan het andere. Maar de investering van 25 euro per hectare is wel de moeite waard. Soms heeft het weinig effect, maar in jaren dat de investering er wel uitkomt verdient het middel zich dubbel en dwars terug.” Gijsbert rekent voor dat de AminoBoost voor zo’n 5% verbeterde opbrengst bij mais zorgt. “Dit vertaalt zich in een betere voederwaarde. Dan is die 25 euro snel terugverdiend.”