Johan en Ebertine namen het bedrijf rond 2006 over van Johans vader. Ze wonen hier met hun kinderen Sven (12), Liv (11), Ilva (8) en Vigo (3) en hun tijdelijke pleegkind Ruudje (2). Een druk gezinsleven dus, met daarnaast het akkerbouwbedrijf en de neventakken. Johan: “We hebben tien Galloway-runderen, een paardenstalling, een caravanstalling en een kleine zorgtak waarbij een zorgmedewerker één dag per week meehelpt op het bedrijf.” Johan en Ebertine werken daarnaast ook nog buitenshuis: Ebertine in het onderwijs en Johan in de wintermaanden als lekenrechter bij de pachtkamer van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Celtic fields, kleine eeuwenoude akkers
Johan teelt op 67 ha de volgende gewassen: mais (28 ha), suikerbieten (12 ha), granen (12 ha), aardappelen (4 ha, proefvelden van de WUR) en natuurgras voor de Galloways (13 ha). Een gedeelte van zijn grond (7 ha) bestaat uit celtic fields, vertelt Johan: “Celtic fields zijn kleine eeuwenoude akkers. Omdat het cultureel erfgoed is, gelden hier speciale regels. Om de oude structuren te behouden mag er bijvoorbeeld niet diepgeploegd worden.”
Wij zitten hoog en droog
“Het grondwater bevindt zich hier op zo’n 15 à 20 meter diepte”, vervolgt Johan. “Dat maakt het een uitdaging om de gewassen het hele groeiseizoen gezond te houden. Bij het huisperceel kunnen we beregenen, maar door de ligging in het bos kan dat bij de celtic fields niet. Op de celtic fields kiezen we daarom voor de meer extensieve gewassen zoals granen en mais en bij huis de meer intensieve gewassen zoals suikerbieten en aardappelen.”