Geen ervaring
Geurt en Tijs wisten vooraf eigenlijk niks van biologische vleeskuikens: “Alles hebben we geleerd door veel rond te kijken en het gewoon te doen.” Bij de opstart van de eerste koppels hebben ze veel gehad aan de hulp van pluimveespecialist Hans Ebbers. “Hij gaf niet alleen advies over voer, maar ook op het gebied van water, licht en temperatuur in de stal dacht hij met ons mee. We hebben samen veel door de stal gelopen om te leren. Als we een vraag hebben, kunnen we appen of bellen met Hans en krijgen we gelijk advies om verder te kunnen.” De kuikens doen het goed. De strooiselkwaliteit is prima en mooi droog. Ze hebben weinig tot geen last van voetzoollaesies.
Rantsoen
In juli vorig jaar kregen ze de eerste biologische eendagskuikens. Het was toen nog zoeken hoe de kuikens in negen weken op gewicht zijn te krijgen. Er werd zowel naar het genenpakket als naar het voer gekeken om dit te verbeteren. Onder begeleiding van AR krijgen ze nu het optimale voer voor biologische eendagskuikens: een compleet biologisch krachtvoer. Ze starten op met kruimel, vanaf drie weken krijgen ze korrel. Vanwege de ophokplicht konden de kuikens tot nu toe nog niet naar buiten. Ter afleiding krijgen ze hooibaaltjes uit eigen natuurgebied.
Leuke afwisseling
Geurt en Tijs wilden graag een rendabele derde bedrijfstak en vonden deze in de vleeskuikens. Naast de financiële drijfveer vinden ze arbeidsplezier en leuk werk belangrijk. Tijs: “We leveren een mooi product af en er is waardering vanuit de consument.” Wat betreft saldo en hoeveelheid werk worden de verwachtingen dit jaar zeker waargemaakt. Doordat de kuikens traaggroeiend zijn, ligt er minder druk bij de boer. De kippen hebben veel ruimte waardoor de infectiedruk laag is en er weinig gedoe is. De komende tijd gaan ze verder optimaliseren en willen ze een aantal jaren stabiel produceren.
Vleeskuikens, gewoon doen
Geurt en Tijs zijn het erover eens: “Ook al weet je weinig van vleeskuikens, kijk of het bij je past en doe het dan gewoon. Tips krijg je van mensen die er wel verstand van hebben. Doordat je als biologisch vleeskuikenbedrijf nooit heel groot kan worden, blijft het een neventak, waardoor het risico beperkt is. Het geeft een leuke afwisseling en wat betreft arbeid is het goed te combineren. En biologisch is een mooie toekomstgerichte keuze toch?!”