Broers Geurt en Tijs Achterstraat bouwen stal voor 9.600 stuks biologische vleeskuikens

In Bennekom houden Geurt en Tijs Achterstraat samen met hun ouders koeien en vleeskalveren. In 2021 kwam de boerderij naast hen te koop en hebben ze deze aangekocht. De bijbehorende stal biedt ruimte aan twee groepen van 4.800 biologische vleeskuikens.

Geurt (links) en Tijs Achterstraat

Geurt (links) en Tijs Achterstraat

Geurt en Tijs zijn de derde generatie boeren op deze plek. Opa had koeien, zeugen, vleesvarkens en wat kippen. In 1996 hebben de ouders van Geurt en Tijs de boerderij overgenomen. De varkens zijn er in 2002 uitgegaan en vervangen door kalveren. Sinds 2022 zijn de vleeskuikens erbij gekomen. Geurt en Tijs vormen samen met hun ouders Reyer en Rietje een maatschap. Hun twee andere broers werken ook regelmatig mee op de boerderij.


Uitbreiden


De broers dachten al langer aan uitbreiden. Enkele jaren geleden hebben ze gekeken bij de Polderhoenderhof van Bart Kok in Lelystad. Toen hadden de broers al interesse in vleeskuikens, maar op dat moment konden ze nog geen vergunning krijgen. Twee jaar geleden deed die mogelijkheid zich wel voor doordat de boerderij van de buren in de verkoop kwam. Inmiddels produceren ze biologische vleeskuikens die ze afzetten bij de Polderhoen, een concept dat afspraken met meerdere pluimveebedrijven heeft om aan de vraag te kunnen voldoen.

Inrichting stal


“Het inrichten van de stal was best een gepuzzel. Biologische vleeskuikens zijn een kleine sector, iedereen doet het op zijn eigen manier. Geen bouwadviseur weet precies hoe het moet“, aldus Geurt en Tijs. “Uiteindelijk hebben we elders een bestaande stal gekocht en die hier opnieuw opgebouwd. De inrichting wilden we eerst ook tweedehands aanschaffen, maar we hebben toch voor nieuw gekozen. Hierdoor konden we de stal naar wens inrichten. We hadden eerst een vergunning aangevraagd voor buisverwarming. Maar de regels veranderden en de gasprijs was hoog. We zijn nu heel blij met de warmtewisselaar. De camera in de stal is ook fijn. Zo kan je naar de dieren kijken en op afstand bijstellen zonder ze te verstoren.”

Geen ervaring

Geurt en Tijs wisten vooraf eigenlijk niks van biologische vleeskuikens: “Alles hebben we geleerd door veel rond te kijken en het gewoon te doen.” Bij de opstart van de eerste koppels hebben ze veel gehad aan de hulp van pluimveespecialist Hans Ebbers. “Hij gaf niet alleen advies over voer, maar ook op het gebied van water, licht en temperatuur in de stal dacht hij met ons mee. We hebben samen veel door de stal gelopen om te leren. Als we een vraag hebben, kunnen we appen of bellen met Hans en krijgen we gelijk advies om verder te kunnen.” De kuikens doen het goed. De strooiselkwaliteit is prima en mooi droog. Ze hebben weinig tot geen last van voetzoollaesies.

Rantsoen

In juli vorig jaar kregen ze de eerste biologische eendagskuikens. Het was toen nog zoeken hoe de kuikens in negen weken op gewicht zijn te krijgen. Er werd zowel naar het genenpakket als naar het voer gekeken om dit te verbeteren. Onder begeleiding van AR krijgen ze nu het optimale voer voor biologische eendagskuikens: een compleet biologisch krachtvoer. Ze starten op met kruimel, vanaf drie weken krijgen ze korrel. Vanwege de ophokplicht konden de kuikens tot nu toe nog niet naar buiten. Ter afleiding krijgen ze hooibaaltjes uit eigen natuurgebied.

Leuke afwisseling

Geurt en Tijs wilden graag een rendabele derde bedrijfstak en vonden deze in de vleeskuikens. Naast de financiële drijfveer vinden ze arbeidsplezier en leuk werk belangrijk. Tijs: “We leveren een mooi product af en er is waardering vanuit de consument.” Wat betreft saldo en hoeveelheid werk worden de verwachtingen dit jaar zeker waargemaakt. Doordat de kuikens  traaggroeiend zijn, ligt er minder druk bij de boer. De kippen hebben veel ruimte waardoor de infectiedruk laag is en er weinig gedoe is. De komende tijd gaan ze verder optimaliseren en willen ze een aantal jaren stabiel produceren.

Vleeskuikens, gewoon doen

Geurt en Tijs zijn het erover eens: “Ook al weet je weinig van vleeskuikens, kijk of het bij je past en doe het dan gewoon. Tips krijg je van mensen die er wel verstand van hebben. Doordat je als biologisch vleeskuikenbedrijf nooit heel groot kan worden, blijft het een neventak, waardoor het risico beperkt is. Het geeft een leuke afwisseling en wat betreft arbeid is het goed te  combineren. En biologisch is een mooie toekomstgerichte keuze toch?!”