Pluimvee
Voeders

Verwerkt dierlijk eiwit

Dierlijk eiwitten hebben een zeer gunstig aminozuurpatroon en zijn beter verteerbaar voor kippen dan plantaardig eiwit. Dit resulteert in een goede darmflora, wat leidt tot gezondere kippen. Met de voordeelcalculator bereken je het kostprijsverschil.

Voordeelcalculator

Saldo verhogen met dierlijk eiwit


De toepassing van verwerkt dierlijk eiwit (ook wel Processed Animal Protein of PAP's genoemd) in het pluimveevoer biedt veel voordelen. Het draagt bij aan het sluiten van de eiwit- en mineralenkringlopen, het is zeer goed verteerbaar voor de hen én in de weerbarstige grondstoffenmarkt is het gunstig om over een extra eiwitbron te kunnen beschikken. Met de voordeelcalculator kun je het kostprijsverschil zelf berekenen. 

Natuurlijk en gezond

Kippen zijn omnivoren en hebben, naast plantaardig voedsel, ook behoefte aan dierlijk voedsel. Dierlijk eiwit heeft een zeer gunstig aminozuurpatroon en is beter verteerbaar voor kippen dan plantaardig eiwit. Een betere vertering zorgt ervoor dat er minder onverteerde delen overblijven. Dit resulteert in een goede darmflora, wat leidt tot gezondere kippen en een beter welzijn.

Bewerking grondstoffen

Onze Structomix combineert de positieve eigenschappen van meel en korrel. Het bevat enkelvoudig gewalste grondstoffen die daardoor hun scherpere structuur en natuurlijke enzymen behouden. Fijne grondstoffen zoals dierlijk eiwit worden extra gebonden. Om selectie en fijne delen te voorkomen worden deze deeltjes gebonden in een kern waardoor de grovere structuur gecreëerd wordt. De scherpere en uniforme voerdeeltjes stimuleren een goede vertering. De bewerkingen resulteren in een uniform structuurvoer waarbij iedere hen de juiste nutriënten binnenkrijgt. Het voer sluit naadloos aan op de behoefte van de hen. Dit zorgt voor een hen in balans, met een goede darmgezond.


Circulaire grondstof

De toepassing van verwerkt dierlijk eiwit is een mooie stap naar meer circulariteit. Verwerkt dierlijk eiwit werd eerst verbrand, maar wordt nu dus benut als waardevolle grondstof. Bovendien is er zo minder soja nodig. Bij het verhogen van het aandeel verwerkt dierlijk eiwit is de structuur een belangrijk aandachtspunt. Verwerkt dierlijk eiwit bevat die structuur namelijk niet. Doordat AR alle grondstoffen individueel behandelt kan toch de juiste structuur bereikt worden en kan soja vervangen worden.


Financieel voordeel

Behalve verwerkt dierlijk eiwit gebruikt AR onder andere dicalciumfosfaat (fosforbron) en AR Topcal (op basis van eierschalen) in het leghennenvoer. Met deze drie producten kan een financieel voordeel behaald worden. Samen met de betere voederconversie en het toepassen van minder toevoegingen kan het voordeel voor de pluimveehouder verder oplopen.


Volledig gecertificeerd

De toepassing van verwerkt dierlijk eiwit in het voer moet aan veel regels voldoen. Hierdoor heeft het enige tijd geduurd voordat verwerkt dierlijk eiwit ook daadwerkelijk toegepast mocht worden. AR heeft gescheiden productielocaties. In Barneveld is de productielocatie specifiek ingericht voor de productie van GMO en non-GMO (VLOG) pluimveevoeders. In deze fabriek kan zonder extra investering en extra productiekosten verwerkt dierlijk eiwit toegepast worden. AR is volledig gecertificeerd en heeft op 24 maart 2022 als eerste in Nederland een vracht legpluimveevoer met dierlijk eiwit mogen afleveren.

Verschil diermeel en PAP’s 

Het grootste verschil tussen het vroegere diermeel en PAP’s (verwerkt dierlijk eiwit) van nu is de herkomst. Het diermeel tot 1999 bestond uit volledige kadavers en slachtafval. Hierdoor bevatte het vaak een hoger asgehalte. Het verwerkt dierlijk eiwit van tegenwoordig bestaat uit reststromen van slachterijen welke niet voor humane consumptie gebruikt worden, zoals orgaanvlees. Hierdoor bevat het een lager asgehalte en is de verteerbaarheid van het verwerkt dierlijk eiwit een stuk hoger. Ook is de hittebehandeling geoptimaliseerd waardoor pathogenen worden afgedood terwijl de verteerbaarheid wordt behouden.


Meer informatie

Verwerkt dierlijk eiwit in het pluimveevoer draagt het bij aan het sluiten van kringlopen, is goed voor de hen en zorgt voor een kostenbesparing. Met de voordeelcalculator kun je het kostprijsverschil zelf berekenen. Voor meer informatie of advies kun je contact opnemen met een van onze specialisten.

 

Onze specialisten legpluimvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Foto Henno van den Bruinhorst
Foto Henno van den Bruinhorst
Contact met
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Jeffrey de Rooij
Specialist pluimvee
Foto Jeffrey de Rooij
Foto Jeffrey de Rooij
Contact met
Jeffrey de Rooij
Specialist pluimvee
Hans Ebbers
Specialist pluimvee
Foto Hans Ebbers
Foto Hans Ebbers
Contact met
Hans Ebbers
Specialist pluimvee
Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Foto Jan-Willem van Os
Foto Jan-Willem van Os
Contact met
Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Onze specialisten
Jan-Willem