Ruwvoerteelt
Zaaizaden

Assortiment groenbemesters

Groenbemesters zijn interessant voor de bodem en het GLB. AR Plant heeft zowel enkelvoudige groenbemesters als mengsels beschikbaar. Om de juiste keuze te kunnen maken is het belangrijk om het doel van de groenbemester duidelijk te hebben.

Folder Groenbemesters AR Plant

In onze Cropseeds groenbemesterfolder 2025 staan zowel meervouwidge groenbemesters als enkelvoudige groenbemesters zoals Bladrammenas, Gele mosterd, Japanse haver, Italiaans raaigras en Facelia. Daarbij worden ook de doelen weergegeven waarvoor ze geschikt zijn. De folder bevat ook een aaltjesschema en aanvullende informatie wat betreft de juiste keuze van een groenbemester.

Drijfmest uitrijden

Wil je na deze teelten in augustus of september nog drijfmest uitrijden, dan ben je zelfs verplicht om daarna  een groenbemester te zaaien. Dit vanggewas moet minimaal 8 weken aanwezig zijn. Op zandgrond moet deze zelfs tot 1 februari aanwezig zijn tenzij je in de herfst nog een winterteelt gaat zaaien. Versoepeling in 2025 is dat dit vanggewas voor de eco-regeling “groenbedekking” als groenbedekking mag doodvriezen in de winter. Op zandgrond moet bij maisteelt voor 1 oktober overal een groenbemester gezaaid worden, bij overige gewassen geldt een stikstofkorting als de inzaai voor 1 oktober niet gelukt is. Deze stikstofkorting moet het volgende jaar worden toegepast worden door dit op te nemen in de mestadministratie. Bij bepaalde gewassen zoals granen, graszaadteelt en koolzaad, kun je extra stikstofruimte krijgen als het vanggewas voor 1 september gezaaid is. Wel moet het dan tot minimaal 1 februari blijven staan. Een onbemest vanggewas gezaaid voor 1 september kan dan dienen als rustgewas.

Aaltjes bestrijden

Er zijn enkelvoudige groenbemesters beschikbaar die specifiek aaltjes reduceren. Wanneer je kiest voor een meervoudig mengsel dan is het goed om je te realiseren dat hoe meer soorten er in het mengsel zitten, hoe makkelijker de aaltjes zich vermeerderen. De keuze voor een meervoudig mengsel heeft ook een voordeel: de gewassen verschillen in doorworteling wat de structuur van de bodem ten goede komt. Ook zijn er mengsels beschikbaar die goed in een NKG-systeem (niet-kerende grondbewerking) passen.

Overwinteren en grondbewerking

Er is steeds meer aandacht voor groenbemesters in combinatie met niet-kerende grondbewerking (NKG) en bedekking van de bodem in de winter. De bodembedekking (groen
houden) is bij NKG veel belangrijker dan een massaal bovengronds gewas. Er zijn ook punten te verdienen met het nieuwe GLB wanneer de groenbemester groen de winter
over gaat. U kunt dit bereiken door aan uw groenbemesters het mengsel 'TerraLife Soilprotect' toe te voegen.

Keuze bij late inzaai

Binnen de veehouderij wordt er meestal voor rogge of Italiaans raaigras gekozen. Deze gewassen kunnen laat ingezaaid worden en kunnen meestal nog in de laatste week van april geoogst worden. Zowel rogge als Italiaans raaigras is te vernietigen.

Meer weten of advies?

In onze folder zijn verschillende groenbemesters overzichtelijk weergegeven met de belangrijkste gegevens. Naast enkelvoudige groenbemesters worden ook meervoudige mengsels weergegeven die voldoen aan de eisen voor GLB. Vraag de folder groenbemesters aan via onderstaand formulier. 

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem contact op met een van onze specialisten.

Onze specialisten ruwvoerteelt

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en perceelbezoek nemen onze specialisten de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen die bij jou tot een praktische goede teelt leiden. 

Bert Straten
Commercieel technisch voorlichter akkerbouw
Foto Bert Straten
Foto Bert Straten
Contact met
Bert Straten
Commercieel technisch voorlichter akkerbouw
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Coen van Sterkenburg
Foto Coen van Sterkenburg
Contact met
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Contact met
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt