Op bezoek bij varkensproefbedrijf Trouw Nutrition

Op dinsdag 6 juni hielden wij in samenwerking met Trouw Nutrition een workshop over biggen en zeugen bij het Swine Research Centre in Sint Anthonis (Noord-Brabant).

Trouw is een onderdeel van Nutreco. Het onderzoekscentrum is een varkensbedrijf met 150 zeugen op een gesloten locatie. Het bedrijf draait op een vijfweken-systeem zodat er vier zeugengroepen aanwezig zijn van veertig dieren per groep. Op deze locatie is ook een kalveronderzoekscentrum gevestigd.

Workshop 1: grondstoffen en techniek

De deelnemers konden meedoen aan twee workshops. De eerste workshop werd gegeven door AR-specialisten Marcel Schennink en Rob Schurink. Door diverse grondstoffen en geperste voeders te laten zien namen ze ons mee in de grondstoffenwereld en de technieken om het voer optimaal uit de fabriek te krijgen. Ze lieten zien hoe AR volgens het Zuiver Voer-principe werkt en de grondstoffen kan pletten, walsen of langs de hamermolen kan leiden zodat het gereedproduct de optimale maalfijnheid bereikt.

Workshop 2: overlevingskansen biggen

De tweede workshop werd geven door Leendert Amersfoort en Bert Pappot van Trouw Nutrition. Zij vertelden over de overlevingskansen van biggen en het nut van goede biestverstrekking de eerste dag. Bij een betere biestopname kan de big een plus op het geboortegewicht bereiken van 200 gram. Daarna kwamen bijvoerstrategieƫn, droog bijvoeren en nat bijvoeren aan bod met als doel: hoe krijg je (bijna) alle biggen aan het vreten tijdens de zoogperiode? En kan moeder de zeug ons hierbij helpen? In de natuur roept de zeug haar jongen zodra ze geschikt voer heeft gevonden, aldus Bert Pappot. Van deze wetenschap kunnen we thuis gebruikmaken door de biggen te voeren als moeder ook gevoerd werd. Dit werd beaamd door de aanwezige gasten waarna we met zijn allen konden genieten van een afsluitende barbecue.

We willen Trouw Nutrition hartelijk bedanken voor de uitnodiging en de gastvrijheid om in Sint Anthonis langs te komen en hun mooie proefbedrijf van de binnenkant (achter glas) te mogen aanschouwen.