Een volwassen witte vlieg lijkt op een klein motje, is circa 2 mm groot en bedekt met een wit doorschijnend wasachtig poeder. De larven lijken op schildluizen, veelal vastgezet aan de onderzijde van bladeren. Ze kunnen grote hoeveelheden plakkerige honingdauw afscheiden. Zwarte roetdauw kan zich hier vervolgens op vestigen. In het slechtste geval leidt dit tot een onverkoopbaar product. De kaswittevlieg kan in beschermde teelten op diverse gewassen voorkomen en meerdere generaties vormen. In de zomer verhuist deze witte vlieg vaak naar buiten, waarna ze in het najaar terug de kas of tunnel in komt en daar overwintert. In een zacht najaar kunnen ze lang actief blijven en kan nog opbouw van de populatie plaatsvinden. Overwintering vindt vaak ook plaats op bijvoorbeeld groene onkruiden in of rondom kassen of folietunnels. Verwijder waar mogelijk deze overwinteringsplaatsen voor een lagere plaagdruk. Zodra het gewas wordt bewogen vliegt een zwerm witte vliegen op. Na enige tijd vestigen ze zich dan weer aan de onderkant van het blad. Dit maakt een goede bestrijding heel lastig. Bij de vorming van honingdauw kan eventueel het product Microferm ingezet worden, doe dit in ieder geval vóór het ontstaan van zwarte roetdauw!
De witte vlieg is het beste te monitoren met gele vangplaten of -banen. Vaak is het dan zelfs mogelijk om behoorlijke aantallen witte vliegen weg te vangen. Ook biologische bestrijding kan vooral in bedekte teelten een goede optie zijn. Maar de witte vlieg echt goed beheersbaar houden is een uitdaging.
Middelen die werken op basis van insectenparasitaire schimmels, zoals Naturalis-L, Botanigard en/of Velifer (= aardbei), infecteren de larven van onder andere de witte vlieg. Het is van belang om de plaag met voldoende water te raken. Voor een goede werking van deze producten zijn een minimale RV van 60% en een voldoende hoge temperatuur nodig. Ook het inzetten van een product op basis van sinaasappelolie, zoals Oroganic, kan een goede optie zijn, al zijn de ervaringen met dit product nog beperkt.
Ook zijn er enkele producten die werken op basis van een fysieke beperking van de witte vlieg, zoals Stix, Eradicoat Max en Neudosan. Let er bij Stix goed op dat de dosering niet meer dan 0,3% bedraagt en pas bij voorkeur maximaal 500 liter per hectare toe.
Voor de bedekte teelt van bramen en frambozen in substraat, dus potten of bakken, is Sivanto Prime toegelaten. Sivanto heeft een goede nevenwerking op de witte vlieg en kan dienen ter ondersteuning van bijvoorbeeld Naturalis-L.