Taxuskever

De taxuskever kan een plaag vormen in diverse sier- en fruitgewassen. De eieren die vanaf juli tot en met oktober afgezet worden en uitkomen kunnen veel schade aanrichten aan de wortels.

Deze larve overwintert en wordt in het voorjaar weer actief. In de loop van de weken verpopt de larve en wordt het een volwassen kever, deze kan vervolgens schade veroorzaken aan het blad door er ronde happen uit te nemen. Een voordeel is dat deze kever niet kan vliegen en zich minder snel verspreid.

De bestrijding van de larve kan op twee momenten. In het voorjaar vanaf begin/half maart en in het najaar tot begin november. De bodemtemperatuur speelt een belangrijke rol om een zo goed mogelijke bestrijding van de larve te krijgen door middel van parasitaire aaltjes zoals Larvanem of Entonem.

Overige insecten

In het openbaar groen zijn er enkele groenvoorzieningsbedrijven bekend met het bestrijden van o.a. luizen en spint door het uithangen van zakjes met daarin larve van lieveheersbeestjes of gaasvliegen.

De larven van lieveheersbeestjes zijn vraatzuchtige beesten die tot wel 150 luizen per dag kunnen eten. Het voordeel is dat je deze heel lokaal op kan hangen bij de door de luis aangetaste plekken in een boom of struik waardoor de larven snel en effectief te werk kunnen gaan.

 

De larven van een gaasvlieg eten luizen, maar ook de eitjes van vlinders en motten. Deze larven zijn gemakkelijk uit te strooien op de plekken waar de meeste luizen zitten aangezien de larven in een fles zitten.