Ziekten en plagen

Zoals elk voorjaar beginnen we met luis in Euonymus, Prunus padus en Acer soorten. Ook dit jaar is dat niet anders. De eerste luizen zijn alweer gespot.

Met de lage temperatuur zal het nog niet zo spannend zijn, maar wanneer de temperatuur volgende week omhoog gaat, gaat het aantal luizen toenemen. Omdat het gewas nog niet hard groeit, is het van belang om te kijken of ingegrepen moet worden. Maak de keuze op basis van de mate van aantasting en de aanwezigheid van natuurlijke vijanden die we op dit moment ook al vinden. Wanneer er bijvoorbeeld lieveheersbeestjes gevonden worden en er is luis dan kan je ervoor kiezen om een gedeelte van het perceel te spuiten en de rest over te laten aan de natuur. Dit zorgt ervoor dat een populatie natuurlijke vijanden kan worden opgebouwd. Kies sowieso voor een insecticide die veilig is voor natuurlijke vijanden, zoals Teppeki of Flipper.

Naast luis zien we dat de jonge rupsen in buxus op dit moment nog tussen de blaadjes zitten. Als de temperatuur omhoog gaat, gaan deze meer vreten. Zet daarom een bespuiting in met Xentari of Dipel DF (1 kg/ha) om de plaag te stoppen. Door te kiezen voor een veilige insecticide blijven natuurlijke vijanden van de buxusbladvlo in leven. Om de werking van Xentari of Dipel zo optimaal mogelijk te hebben, is het belangrijk om de pH van de spuitvloeistof te controleren. Voor het spuiten van een Bt is een pH van rond de 5 optimaal. Is de pH hoger, zuur het water dan aan met bijvoorbeeld X-Change. Doe dit op basis van een test.