Ziekten en plagen

De laatste jaren komen er steeds meer percelen met Eleagnus ebbingei (Olijfwilg). Een bekende plaag in dit gewas is de bladvlo.

Eleagnusbladvlo

De Eleagnusbladvlo is een plaag die lijkt op de Buxusblavlo. De larve scheidt witte wolachtige was uit waardoor de larven beschermd zijn en je er moeilijk met gewasbeschermingsmiddelen bij kunt komen. Op dit moment vinden we de larven terug in de oksels van de jonge groeischeuten. Door de lage temperatuur zien we op dit moment alleen nog maar larven. De bestrijding is lastig omdat er te weinig gewasgroei is en middelen zoals Gazelle, Sivanto Prime en Movento niet werken op dit moment. Het beste kan nu worden gekozen voor een contactmiddel. Dit betekent wel dat de insecten moeten worden geraakt. Spuit op een drogende dag met een temperatuur van boven de 15 graden met 1 liter Flipper/100 liter water of 150 ml Siltac + 300 gram Karma/100 liter water. Beide middelen zijn van biologische oorsprong en toegelaten in de biologische teelt.

Meeldauw

De meeldauwdruk is op dit moment nog laag. De gewassen groeien nauwelijks en door de lage temperatuur is weinig activiteit van meeldauw te vinden. Wel is het belangrijk om de reeds uitgelopen gewassen sterker te maken en minder vatbaar voor meeldauw als de druk straks hoger wordt. Dat kan in de vorm van bladvoeding. Spuit bijvoorbeeld krenten met 3 kg Agroleaf Power Calcium + 1,5 liter Fulvic/ha. Wissel dit af met 3 liter Aminoboost/ha.

Schurft

Door het natte voorjaar is de verwachte druk van schurft hoger dan vorig jaar. Er is nog geen infectie te zien, maar dit wordt binnenkort wel verwacht wanneer de temperatuur gaat stijgen. Wanneer de Ascosporen inmiddels zijn gekiemd, dan is er met bedekkingsmiddelen op dit moment weinig te halen. Wel is het goed om ook hier het gewas sterker te maken en te zorgen voor een weerbaar gewas.