Luis, wantsen en cicaden in diverse gewassen

In diverse gewassen komen we na de regen en de daaruit voorgekomen groei weer verschillende insecten tegen die veel schade aan kunnen richten in de koppen van de gewassen.

Dit is o.a. in Prunus Laurocerasus en Prunus Lusitanica het geval. Maar ook in Picea zien we plaatselijk luis zitten. Waar voldoende gewasactiviteit zichtbaar is, zoals bij luis in Prunus, kan Movento of Bactavia worden ingezet. Bij gewassen met weinig activiteit, zoals Picea, is het advies om te spuiten met een contactmiddel zoals Teppeki in combinatie met Pediment. Wanneer de bespuiting gecombineerd wordt met een toepassing voor meeldauw of bladvlekken, kies dan voor Sivanto Prime of Gazelle. Deze insecticiden werken breed en zijn lokaal systemisch, waardoor er een goede werking wordt verkregen nu de temperatuur overdag nog boven de 15 graden is.

Onderstaand de aanpak voor enkele specifieke luizensoorten uitgediept.

Appelbloedluis

Op dit moment komen we appelbloedluizen tegen in Malus. Deze luis is soort specifiek. Het wordt ook wel de wolluis genoemd. Echter is dit niet juist. Door de wasachtige pluizen, lijkt het inderdaad op wol. De witte was, die de luizen bedekt, zorgt ervoor dat de luizen min of meer beschermd worden. Om ze te bestrijden moet goed worden gekeken waar we ze tegenkomen. Voor de bestrijding ervan is het ook van belang of het gewas nog actief is. Is het gewas nog actief, dan kan met Movento of Batavia worden gespoten. Voeg 1,5 liter Fulvic/ha toe voor een betere opname. Wanneer er geen groei meer in het gewas zit, dan kan met een contactinsecticide worden gespoten. De beste combinatie is 14 gram Teppeki + 50 gram Pediment + 7,5 ml Agral Gold/100 liter water.

Dromedarisluis

Als de temperatuur gaat zakken, dan komt de dromedarisluis weer in ontwikkeling. De eerste worden inmiddels gevonden. Deze dikke luis is met name te vinden in Salix of Populieren. De luis zit op de stammen van de bomen en voeden zich met voeding uit de bast van de boom. Hierdoor kan er versnelde verruwing van de stam optreden. Ook is veel roetdauw op de stam te zien bij de luizen. De luizen zitten bij elkaar. Het is belangrijk om op tijd een bespuiting uit te voeren. Dat kan met de inzet van 14 gram Teppeki + 7,5 ml Agral Gold/100 liter water. Zorg dat de luizen goed worden geraakt omdat het middel een contactwerking heeft.