Bodemgesteldheid

Nu de vooruitzichten voor de komende dagen weinig neerslag voorspellen, kan de bodem worden bewerkt om klaar te leggen voor planten en zaaien. Het is belangrijk om de grond de tijd te geven om meer op te drogen.

Als de grond nog iets te nat is, is het beter om niet met de vorenpakker te ploegen, maar om de grond eerst te laten luchten in de snee. Daarna kan de grond geblokt worden waarna er bedden kunnen worden gereden voor op te planten. Om de ondergrond goed los te maken is het aan te bevelen om te ploegen met ondergronders, zodat er niet eerst nog gewoeld hoeft te worden. Dit scheelt een bewerking.

In de vaststaande teelt is de grond soms erg dichtgeslagen. Waar lang water heeft gestaan is het goed om de paadjes los te trekken met de wielpadwoeler. Als het onkruid al is bestreden, dan is het advies om het nu dicht te laten liggen, zodat de planten kunnen gaan groeien en wortelen. Zodra er weer onkruid komt, is het advies om deze teelt te gaan schoffelen. Niet alleen voor onkruidbeheersing, maar ook om de grond weer open te krijgen. Als er al onkruid staat, dan is het raadzaam om nu al te gaan schoffelen.

Om de structuur in de bovenste laag van de grond op te knappen, is het goed om calcium aan te voeren. Dit kan uiteraard in de vorm van kalk. Op dit moment moet het wel zeewierkalk zijn, omdat dolomietenkalk niet snel oplost en daardoor minder snel werkt. Is de pH op orde, dan kan er worden gekozen voor gipskorrels, zoals Calcifert Sulfer.