Varkens
Voeding
3 juni 2022

Zorg dat biggen voer opnemen op de speendag

Op de meeste zeugenbedrijven wordt volgens een vaste planning gewerkt. De speendag is daarbij de drukste dag. Verlies niet uit het oog wat dit voor de biggen betekent.

De zeugen worden naar de dekstal verplaatst. De biggen worden opgelegd. Kraamstallen worden schoongemaakt. Het is niet ongebruikelijk dat er weer hoogdragende zeugen in de kraamstal komen. Er moet op deze dag veel gebeuren en dat vergt een strakke planning.

Wat betekent spenen voor de biggen?

Eerst wordt de zeug bij de big weggehaald. Vervolgens komt de big in een nieuwe omgeving, in een ander hok. De big moet wennen aan een ander voersysteem. En soms ook aan nieuwe hokgenoten. De big zal over het algemeen na al deze nieuwe indrukken tegen zijn hokgenoten aankruipen en gaan slapen. In de kraamstal werd de big echter elk uur door de zeug geroepen om te komen drinken. Daarnaast werd ook de biggenvoerkom twee tot drie keer per dag bijgevuld. Met andere woorden: de big werd vaak gestimuleerd om te vreten!

Big moet vreten op speendag

Op de drukke speendag is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de big. Voor een goede groei en gezondheid moet de big vreten. Als de big op de eerste dag geen voer opneemt sterft een groot deel van de darmvilli af. Daardoor kan de darm van de big veel minder voer verteren. Zo krijgen ziektekiemen de kans de darm te infecteren. Om dit te voorkomen zullen we de big, net als de zeug dat deed, moeten roepen. Maak daarom op de drukke speendag tijd vrij voor de biggen. Loop deze dag minstens vijf keer door de biggenafdeling. Verstrek een vers handje voer aan de biggen. Geef ze indien mogelijk ook water bij in een biggenkom. En stimuleer daarmee de biggen om te vreten!

Onze specialisten varkens

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten varkens de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerstrategie, klimaat en management.

Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Foto Marcel Schennink
Foto Marcel Schennink
Contact met
Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Foto Hans van der Knaap
Foto Hans van der Knaap
Contact met
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Foto Eelco van de Hoef
Foto Eelco van de Hoef
Contact met
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens