Varkens
Voeding
3 juni 2022

Wat is de juiste voerstrategie bij diarree en lage voeropname?

In de eerste week na het spenen kijken we eigenlijk maar naar twee dingen: voeropname en mate van diarree. Wat te doen bij lage voeropname of diarreeproblemen?

Een goede voeropname is belangrijk voor een goede darmgezondheid. Een te lage voeropname leidt tot darmschade. Bij darmschade kunnen er minder voedingsstoffen worden opgenomen, zullen de biggen minder groeien en neemt de uniformiteit af. Daarnaast kunnen streptococcen en gifstoffen van coli’s gemakkelijker en sneller in het bloed doordringen.

4 strategieën bij problemen tijdens de speenfase

  1. Lage voeropname, diarreeproblemen: de voeropname moet gestimuleerd worden. Zet voeders in met smakelijke grondstoffen met beperkt ruw eiwit en extra veiligheid.
  2. Lage voeropname, geen diarreeproblemen: de voeropname moet gestimuleerd worden. Kies voor luxe voer met een hoog ruw eiwitgehalte en minimale veiligheid.
  3. Hoge voeropname, diarreeproblemen: zet een veilig voer in met een laag ruw eiwitgehalte en met extra vezels.
  4. Hoge voeropname, geen diarreeproblemen: kies voor een voer met een normaal ruw eiwitgehalte en een beperkte mate van veiligheid.

Verteerbaarheid grondstoffen belangrijk

Om darmgezondheidsproblemen te voorkomen is het belangrijk dat grondstoffen goed verteerd worden. Bij de keuze van het speenvoer is het daarom belangrijk te letten op het aandeel ontsloten granen. Wanneer granen worden ontsloten wordt de verteerbaarheid verhoogd. Speenvoer met ontsloten granen verhoogt de voeropname. Ook is de kwaliteit en de vertering van het eiwit belangrijk. Eiwit wat niet goed verteerd wordt komt in de darmen terecht en zorgt daar voor problemen. Een voorbeeld van een hoogwaardige en goed verteerbare eiwitbron is dierlijk eiwit.

Opname vast voer voor spenen

De opname van vast voer is bepalend voor een goede start van de biggen na het spenen. Uit onderzoek blijkt dat 30% vaak nog helemaal geen vast voer gegeten heeft voordat ze gespeend worden. Het aanbieden van verschillende voeders kan het percentage vreters verhogen. Het verstrekken van vast voer bevordert bovendien het exploratiegedrag.

Onze specialisten varkens

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten varkens de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerstrategie, klimaat en management.

Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Foto Marcel Schennink
Foto Marcel Schennink
Contact met
Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Foto Hans van der Knaap
Foto Hans van der Knaap
Contact met
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Foto Eelco van de Hoef
Foto Eelco van de Hoef
Contact met
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens