Een gist is een organisme dat zowel kan voorkomen in een zuurstofrijke als zuurstofarme omgeving. Door de ontwikkeling van deze gisten wordt zetmeel en suiker voornamelijk omgezet in CO2 en water. Naast het verlies aan droge stof kan het ook leiden tot schuimvorming, verminderde smakelijkheid en een lagere voeropname. Het verlies aan droge stof kan wel oplopen tot 25%.
Verlies aan droge stof door gisting
Een gist is een organisme dat zowel kan voorkomen in een zuurstofrijke als zuurstofarme omgeving. Door de ontwikkeling van deze gisten wordt zetmeel en suiker voornamelijk omgezet in CO2 en water. Naast het verlies aan droge stof kan het ook leiden tot schuimvorming, verminderde smakelijkheid en een lagere voeropname. Het verlies aan droge stof kan wel oplopen tot 25%.
Hoe gisting in vloeibare bijproducten voorkomen?
Om gisting te voorkomen moet de input schoon zijn. Controleer daarom altijd een vers monster van het aangeleverde product. Mocht je het monster uit je eigen opslag silo/bunker halen bedenk dan dat er doorenting kan ontstaan vanuit het restant wat in de silo zit. Om deze doorenting te voorkomen kan het aanzuren van dit restant een goede eerste stap zijn. Het afdoden van het restant bespaart daarnaast ook op zuurkosten. Je hebt immers minder nodig in vergelijking tot een volledige vracht aanzuren. Het volledig leegvoeren en schoonmaken van een silo/bunker zorgt ook voor een goede knip tussen oud en vers product.
Agrubrij minder gevoelig voor gisting
Het ene bijproduct is gevoeliger voor gisting dan het andere. Een zuivelstroom is bijvoorbeeld gevoeliger voor gisting dan Agrubrij. Zuivelproducten zijn producten met veel lactose en worden over het algemeen niet aangezuurd (moet op natuurlijke wijze fermenteren/verzuren). Agrubrij daarentegen wordt altijd aangezuurd waardoor er een stabiel product ontstaat met een constante lage pH. Zuren die goed werken tegen gisten zijn: mierenzuur, propionzuur, sorbinezuur en Benzoëzuur. Vaak worden er mengsel van zuren om een brede en effectieve werking te hebben.