Zomerstalvoeren
Herkauwers
Voeding
18 april 2024

Voorkom daling melkvetgehalte bij start weideseizoen

Bij de start van het weideseizoen of tijdens het zomerstalvoeren is een daling van het melkvetgehalte een veelvoorkomend verschijnsel. NutriTek kan hierbij helpen.

Bij de eerste dagen van de weidegang of tijdens het zomerstalvoeren neemt de melkproductie vaak toe, terwijl het aanbod lipogene (vetvormende) voedingsstoffen laag is. Azijnzuur en boterzuur zijn de belangrijkste lipogene voedingsstoffen voor de koe. Voorjaarsgras bevat vaak veel suiker en weinig ruwe celstof. Dat kan leiden tot een hoog pensfermentatieniveau. Dit zorgt voor een daling van de celwandfermentatie en een verlaging van azijnzuur in de pens. Het gevolg: een daling van het melkvetgehalte.

Krachtige remmers melkvet

Daarnaast bevat vers gras een hoog gehalte aan linoleenzuur, dit is een onverzadigd vetzuur. Onverzadigde vetzuren worden in de pens omgezet naar verzadigde vetzuren (CLA geconjugeerd linolzuur). Onder bepaalde omstandigheden resulteert dit in unieke vetzuren die krachtige remmers zijn van de melkvetsynthese in het uier.

Daling melkvet beperken

Als melkveehouder kun je die melkvetdaling bij de start van het weideseizoen tegengaan. Verlaag hiervoor het zetmeel- en suikergehalte in het rantsoen en zorg voor meer structuur in het rantsoen. Hierdoor wordt het pensfermentatieniveau lager. Een melkvetdaling is ook te voorkomen door op pensniveau te sturen op een verminderde aanmaak van CLA-vetzuren.

Praktijkonderzoek voorjaar/zomer 2023

Diamond V is een gistproduct dat de penswerking van koeien verbetert. Om de effecten van Diamond V op melkvetdepressie te onderzoeken, is in 2023 op twee bedrijven een praktijkproef uitgevoerd. Hierbij is een dubbele dosering Diamond V ingezet (14 gram per koe per dag). Twee à drie weken voor het voeren van vers gras is begonnen met Diamond V. De voerproef duurde in totaal drie maanden. In onderstaande tabellen en grafieken lichten we de resultaten toe. 

  Gemiddelde vet% tijdens proef (met Diamond V) Melkopbrengst per koe/dag
tijdens proef
(met Diamond V)
Gemiddeld vet%
na proef
(zonder Diamond V)
Melkopbrengst per koe/dag
na proef
(zonder Diamond V)
Verschil vet%
2022-2023
Bedrijf A 4,46% € 16,52 4,17% € 15,59 0,23%
Bedrijf B 4,21% € 15,66 4,02% € 15,17 0,10%

 

Resultaat bedrijf A

In de grafiek is het verschil in vetgehaltes weergegeven van 2023 ten opzichte van 2022. Tijdens de inzet lag het vet 6% hoger dan in de situatie zonder Diamond V. Dit is ongeveer een verhoging van 0,2% vet ten opzichte van het jaar 2022. We zien dat ook bij de vetgrammenproductie.

Resultaat bedrijf B

In de grafiek is het verschil in vetgehaltes weergegeven van 2023 ten opzichte van 2022. Tijdens de inzet lag het vetpercentage 10% hoger dan zonder Diamond V. Dit is een verhoging van circa 0,3% vet ten opzichte van het jaar 2022.

NutriTek

Op basis van de resultaten is het aannemelijk dat Diamond V de melkvetdepressie onderdrukt en daarmee een 0,1-0,2% hoger melkvet realiseert. Voorkoming van melkvetdepressie levert een aanzienlijk hogere melkprijs en daarmee ook een hoger koesaldo op. Op basis van de mooie resultaten hebben we besloten verder te gaan met de verbeterde versie van Diamond V: NutriTek. Dit product heeft naast het stimuleren van de penswerking een krachtiger bewezen effect op de darmgezondheid en de weerstand.

Start op tijd

Wil je een melkvetdepressie voorkomen? Begin dan op tijd met NutriTek. Wanneer je een maand voor het weiden of het zomerstalvoeren begint, kan de pens zich aanpassen en kan een melkvetdepressie voorkomen worden.

NutriTek is standaard verwerkt in de Gras Structuurmix (regulier en VLOG) en de Power Structuurmix (regulier en VLOG). Je kunt het ook laten toevoegen aan de eigen samenstelling of los als mineraal bestellen (NutriTek, code 21481K25 of NutriTek LS (non-gmo), code 22439K25).

Wil je meer weten of een bestelling plaatsen?

Neem direct contact op met je specialist of bel naar de klantenservice via 0317-499510. Een bestelling plaatsen kan gemakkelijk via de Mijn AR-app.

Onze specialisten rundvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Dirk Italiaander
Verkoopleider herkauwers
Foto Dirk Italiaander
Foto Dirk Italiaander
Contact met
Dirk Italiaander
Verkoopleider herkauwers
Jeroen van Veldhuizen
Productmanager rundvee
Foto Jeroen van Veldhuizen
Foto Jeroen van Veldhuizen
Contact met
Jeroen van Veldhuizen
Productmanager rundvee
Korné van de Brake
Specialist rundvee
Foto Korné van de Brake
Foto Korné van de Brake
Contact met
Korné van de Brake
Specialist rundvee
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Rob Horstink
Foto Rob Horstink
Contact met
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Onze specialisten
Dirk