Bruine scharrelhennen in stal
Pluimvee
Ondernemen
20 december 2022

Voor welke markt produceer jij als pluimveehouder?

De legpluimveemarkt verandert, o.a door de oorlog in Oekraïne en de vogelgriep. Daarnaast zien we de vraag naar OKT-eieren (Ohne Küken töten) afnemen. Pakstations en eierverwerkers vragen andere eieren. En dus moet je als ondernemer slimme keuzes maken.

Inzicht in het mogelijke saldo

Om de juiste keuze te kunnen maken is het noodzakelijk dat je inzicht hebt in het mogelijke saldo. Dit is eenvoudiger te berekenen bij vaste ei-, hen- en voerprijzen. Worden de eieren verkocht op een notering met een toe- of afslag? Dan is het nog belangrijker om de verschillende scenario's door te rekenen. Onze pluimveespecialisten kunnen je hierin ondersteunen.  Zowel bij vaste prijzen als bij verkoop op notering maken wij saldoberekeningen om de risico's te bepalen. We beschikken over saldoberekeningen voor de diverse houderijsystemen.  


Mogelijkheden omschakelen naar andere houderij

Op dit moment zorgt de onzekerheid bij de afzet van biologische eieren ervoor dat pluimveehouders andere opties bekijken. Deze moeten wel passen binnen de wet- en regelgeving zoals een milieuvergunning. Let erop dat de leghennen bij een volgende ronde weer volgens het biologische concept gehouden kunnen worden. Bij de overstap van biologisch naar Freiland is het mogelijk om de grond één ronde de biologische status te laten behouden. Als de dieren niet van de buitenuitloop gebruikmaken zoals bij scharrel kan er meerdere rondes regulier gedraaid worden. Stem dit goed af met SKAL. Dit geldt zeker voor de wintergarten als je deze tijdens volgende rondes als leefoppervlak mee wilt rekenen. 


Huisvesting

In sommige gevallen worden meer dieren in de stal gehouden. De inrichting van de stal moet hier wel geschikt voor zijn. Denk hierbij aan de lengte van de zitbuis en de voergoot, het aantal nippels en aantal m2 legnest. Daarnaast moet het ventilatiesysteem voldoen aan het nieuwe aantal leghennen.


Terugschakelen naar biologisch? 

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Wanneer je stopt met het voeren van biologisch voer kan tijdens de legronde niet meer teruggeschakeld worden naar biologisch.
  • Schakel je tijdens de ronde van VLOG (is zonder GMO) naar GMO dan is het lastig om terug te schakelen. Wanneer het monster voldoet aan de VLOG-eisen duurt het zes weken voordat de eieren weer volgens de VLOG-eisen geleverd mogen worden.
  • Start je een koppel hennen op waarbij het oude koppel GMO-voer heeft gekregen en het nieuwe koppel aan de VLOG-eis moet voldoen? Dan moet er eerst een voermonster uit het voercircuit genomen en onderzocht worden. Biologisch voer voldoet automatisch aan de VLOG-eisen.


Eigewicht

Elke markt vraagt een specifieke aanpak, met name wat betreft het eigewicht. Bij een kg-prijs is het van belang om per hen zoveel mogelijk eigewicht te behalen. Dit geldt ook voor de verkoop van eieren op een notering waarbij de eieren per gewichtsklasse worden uitbetaald. Zwaardere eieren worden in verhouding namelijk beter betaald. Met de juiste voeding kan het eigewicht bij hennen extra gestimuleerd worden. Verder is het belangrijk om te kijken met welk ras en welke kleur leghen het hoogste rendement gehaald kan worden voor het type afzet dat je kiest.

Onze specialisten legpluimvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Foto Jan-Willem van Os
Foto Jan-Willem van Os
Contact met
Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Foto Henno van den Bruinhorst
Foto Henno van den Bruinhorst
Contact met
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Hans Ebbers
Specialist pluimvee
Foto Hans Ebbers
Foto Hans Ebbers
Contact met
Hans Ebbers
Specialist pluimvee
Onze specialisten
Hans