Pluimvee
Voeding
14 juni 2022

Vijf meest gestelde vragen over verwerkt dierlijk eiwit

Sinds dit jaar mag verwerkt dierlijk eiwit weer worden toegepast in pluimveevoeders. In dit bericht geven wij antwoord op de vijf meest gestelde vragen over verwerkt dierlijk eiwit.

1. Is er smaakverschil in eieren?

In het verleden zorgde het toevoegen van ingrediënten zoals choline, vismeel en raapzaad voor een vissmaak aan de eieren van bruine hennen. De afgelopen jaren is er genetisch gestuurd op het voorkomen van het overbrengen van de smaak van de grondstof op het ei. Dit geldt ook voor verwerkt dierlijk eiwit. Daarnaast zijn er smaaktesten gedaan waarbij er geen verschil in smaak is waargenomen tussen eieren geproduceerd met en zonder toevoeging van verwerkt dierlijk eiwit.

2. Is het financieel interessant om verwerkt dierlijk eiwit in GMO-voeders toe te passen?

Verwerkt dierlijk eiwit kan ook in GMO-voeders financieel voordelen opleveren. Bij jonge hennen met een hogere eiwit- en fosforbehoefte kan het voordeel flink oplopen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat verwerkt dierlijk eiwit de darmgezondheid kan verbeteren. Hierdoor kunnen de hennen het voer beter benutten wat resulteert in een scherpere voederconversie en een hogere voerwinst.


3. Is het huidige verwerkte dierlijk eiwit anders als 20 jaar geleden en bevat het veel as?

In het verleden werden ook beenderen toegevoegd aan het verwerkt dierlijk eiwit. Dit werd toen 'vleesbeendermeel’ genoemd. Nu bevat het verwerkt dierlijk eiwit bijna geen beenderen meer. Hierdoor is de verteerbaarheid van het verwerkt dierlijk eiwit hoger en ligt het percentage as een stuk lager.


4. Zorgt verwerkt dierlijk eiwit voor extra productiekosten?

Het product verwerkt varkenseiwit mag alleen toegepast worden in pluimveevoeders en mag absoluut niet in voeders voor andere diersoorten terechtkomen. Dit gaat het makkelijkste in fabrieken waar alleen pluimveevoeders geproduceerd worden. Is dit niet geval dan zal het productieproces gescheiden moeten worden. Aanpassingen aan het productieproces brengt hogere productiekosten met zich mee. AR heeft fabrieken die specifiek zijn ingericht voor één diergroep. In Barneveld is de productielocatie specifiek ingericht voor de productie van GMO en non-GMO (VLOG) pluimveevoeders. In deze fabriek kan zonder extra investering en extra productiekosten verwerkt dierlijk eiwit toegepast worden. 


5. Zorgt verwerkt dierlijk eiwit voor een hoger risico op salmonella?

Het verwerkt dierlijk eiwit is een veilig product. Het betreft varkenseiwitten van verwerkte bijproducten uit de vleessector. Deze bijproducten zijn afkomstig van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Er gaat een gecontroleerde verhittingsstap aan vooraf waarbij de verteerbaarheid gewaarborgd blijft en waarbij het zeker is dat bijvoorbeeld salmonella wordt afgedood. Daarnaast wordt iedere partij voor levering gecontroleerd op salmonella en mag deze pas worden vrijgegeven wanneer gebleken is dat deze vrij is van salmonella.


Meer informatie

Wil je ook profiteren van de voordelen van deze unieke grondstof? Neem dan contact op met Henno van den Bruinhorst, 06-55334277.

Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Foto Henno van den Bruinhorst
Foto Henno van den Bruinhorst
Contact met
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Foto Jan-Willem van Os
Foto Jan-Willem van Os
Contact met
Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Maarten Hulstein
Specialist pluimvee
Foto Maarten Hulstein
Foto Maarten Hulstein
Contact met
Maarten Hulstein
Specialist pluimvee