Mais hakselen
Rundvee en ruwvoerteelt
Oogst en bewaren
14 september 2023

Tips en aandachtspunten maishakselen

De tijd van maishakselen breekt alweer aan. De hakselkwaliteit is medebepalend voor de uiteindelijke kwaliteit en verteerbaarheid van de mais. Je hebt zelf veel invloed op de hakselkwaliteit. In dit artikel geven we graag een aantal tips en aandachtspunten.

Maiskorrels willen we niet in de mest aantreffen. Dit betekent namelijk dat deze mais niet verteerd is en in de mestput verdwijnt. Zonde, want zetmeel is zeer kostbaar. Bovendien kan niet-verteerde mais darmverzuring veroorzaken, wat negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Het goed hakselen van de mais kan dit voorkomen. Overleg daarom met uw loonwerker over de hakselkwaliteit en hoe het meeste uit de mais gehaald kan worden.

Voordelen fijner hakselen

Fijner hakselen zorgt ervoor dat er makkelijker verdichting in de kuil plaatsvindt. Dit is goed voor de bewaarbaarheid en daarmee voor de kwaliteit van de mais. Daarnaast zorgt fijner hakselen ervoor dat koeien minder kunnen selecteren en dat de voeropname stijgt.

Haksellengte bepalen

Met een liniaal is de haksellengte eenvoudig te meten. Meet hierbij de gehakselde stengel- of bladdeeltjes. Het drogestofgehalte van de mais is bepalend voor de optimale haksellengte (zie tabel 1). Probeer het ds-gehalte zo goed mogelijk in te schatten.

Tabel 1: Haksellengte op basis van drogestofgehalte

DS% (vers product) Haksellengte (mm)
<34 8-10
34-38% 6-8
>38 4-6

Beoordeel de hakselkwaliteit van de korrels

Het beoordelen van de hakselkwaliteit is niet moeilijk. Een emmer water en een liter mais is alles wat je nodig hebt.

  1. Vul een emmer voor driekwart met water.
  2. Doe hier 1 liter vers gehakselde mais in (bij voorkeur direct na de eerste vracht die gelost wordt).
  3. Dompel de mais een aantal keer onder met de hand.
  4. Wacht enkele minuten zodat de mais de tijd heeft om te gaan drijven.
  5. Verwijder het drijvende materiaal (restplant) met de hand en giet het water af.
  6. De maiskorrels blijven achter op de bodem van de emmer.
  7. Tel de maiskorrels die onder in de emmer liggen. Je mag maximaal twee halve korrels aantreffen. Als het er meer zijn, moet de korrelkneuzer fijner afgesteld worden.

Tabel 2: Beoordeling hakselkwaliteit maiskorrels

Aantal korrels Beoordeling Actie
>twee halve korrels Slecht gekneusd Korrelkneuzer direct fijner afstellen
twee halve korrels Redelijk gekneusd Korrelkneuzer mag nog fijner
>twee halve korrels Goed gekneusd Geen actie vereist

Hakselkwaliteit restplant beoordelen

De restplant kun je eenvoudig beoordelen met de Penn State Shaker Box. De Penn State Shaker box bestaat uit drie zeven die op elkaar gezet kunnen worden. Deze drie verschillende lagen zijn onderverdeeld in topzeef > 19 mm, middenzeef > 8 mm en een opvangbak.

Werkwijze:

  1. Doe 1 liter verse mais in de topzeef van de Penn State Shaker Box.
  2. Schud deze uit door de box acht keer een kwartslag te draaien en na iedere slag vijf keer te schudden.
  3. Kijk in tabel 3 of de verhouding juist is.

Tabel 3: Richtlijn verdeling restplant in de Penn State Shaker Box

  Aandeel
Topzeef 3-8%
Middenzeef 50-65%
Opvangbak 20-30%
Meer informatie?

Onze specialisten ruwvoerteelt

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en perceelbezoek nemen onze specialisten de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen die bij jou tot een praktische goede teelt leiden. 

Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Foto Leo Heijdra
Foto Leo Heijdra
Contact met
Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Contact met
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Coen van Sterkenburg
Foto Coen van Sterkenburg
Contact met
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Rob Horstink
Foto Rob Horstink
Contact met
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Onze specialisten
Coen