Maiskorrels willen we niet in de mest aantreffen. Dit betekent namelijk dat deze mais niet verteerd is en in de mestput verdwijnt. Zonde, want zetmeel is zeer kostbaar. Bovendien kan niet-verteerde mais darmverzuring veroorzaken, wat negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Het goed hakselen van de mais kan dit voorkomen. Overleg daarom met uw loonwerker over de hakselkwaliteit en hoe het meeste uit de mais gehaald kan worden.
Voordelen fijner hakselen
Fijner hakselen zorgt ervoor dat er makkelijker verdichting in de kuil plaatsvindt. Dit is goed voor de bewaarbaarheid en daarmee voor de kwaliteit van de mais. Daarnaast zorgt fijner hakselen ervoor dat koeien minder kunnen selecteren en dat de voeropname stijgt.
Haksellengte bepalen
Met een liniaal is de haksellengte eenvoudig te meten. Meet hierbij de gehakselde stengel- of bladdeeltjes. Het drogestofgehalte van de mais is bepalend voor de optimale haksellengte (zie tabel 1). Probeer het ds-gehalte zo goed mogelijk in te schatten.
Tabel 1: Haksellengte op basis van drogestofgehalte
DS% (vers product) | Haksellengte (mm) |
<34 | 8-10 |
34-38% | 6-8 |
>38 | 4-6 |