Varkens
Voeding
7 februari 2025

Optimaliseer darmgezondheid varkens met de juiste vezels

Ruwe celstof (vezels) speelt een cruciale rol bij vertering en opname van voedingsstoffen, maar niet alle vezels zijn gelijk. In dit artikel duiken we dieper in de rol van vezels en hoe je hiermee het welzijn en de prestaties van varkens kunt verbeteren.

Wat is ruwe celstof en waarom is het belangrijk?

Een plantencel is opgebouwd uit een celinhoud en een celwand. De celinhoud bevat goed opneembare stoffen zoals suiker en zetmeel. Dit zijn zogenaamde verteerbare koolhydraten. De celwand geeft structuur aan een plant en bevat zogenaamde structurele koolhydraten. Het ruwe celstof geeft een goede indicatie van de hoeveelheid celwand in een grondstof. Maar om een optimaal rantsoen samen te stellen, is het belangrijk om verder te kijken dan alleen ruwe celstof en onderscheid te maken tussen verschillende vezeltypen (zie afbeelding, bron Schothorst).

Fermenteerbare en inerte koolhydraten

Vezels kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen. 

  • Fermenteerbare koolhydraten (FK): Deze vezels worden in de dikke darm afgebroken.

  • Inerte koolhydraten (IK): Deze vezels worden niet verteerd en zijn dus niet opneembaar voor het varken.

Vrijwel alle grondstoffen bevatten zowel FK als IK, maar de verhouding varieert. Voor een optimale vertering is het belangrijk om beide typen vezels in balans te houden en niet uitsluitend naar het ruwe celstofgehalte te kijken.

Het effect van vezels op de spijsvertering bij varkens

De vertering van het voer begint in de maag. Het is van belang dat de maaginhoud een vezelige structuur heeft en niet te waterig is. Deze vezelige structuur zorgt ervoor dat de maagwand goed wordt geprikkeld (afgifte van zoutzuur) en dat mede hierdoor de pH van de maaginhoud kan dalen tot <2,5 wat de eiwitvertering positief beïnvloedt. In de darm spelen vezels een rol bij de vorming van boterzuur en dragen ze bij aan een optimale darmpassage en opname van nutriënten.

De juiste vezels voor elke levensfase

De balans tussen FK en IK verschilt per voersoort. Dit hangt af van de leeftijd van het varkens (big-vleesvarken-zeug) en de status van de darmgezondheid. Geschikte grondstoffen om FK en IK te reguleren zijn onder andere bietenpulp, zonnebloemschroot, sojahullen, haverdoppen en geplette gerst. Daarnaast heeft AR een aantal specifieke producten in het assortiment die als toevoeging besteld kunnen worden of als losse component in de silo kan worden geblazen.

  • AR Darmstimulans: geschikt voor bigggen
  • AR Darmfit: speciaal ontwikkeld voor vleesvarkens
  • Agrumix Darmstimulans: inzetbaar als losse grondstof, overleg met je specialist voor de toepassing hiervan.

Meer weten of bestellen?

Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Laat dan je gegevens achter via het contactformulier of neem contact op met een van onze specialisten. Een bestelling plaatsen kan gemakkelijk via Mijn AR of geef je bestelling door aan onze klantenservice via 0317-499510.

Meer informatie?

Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je gegevens.

Onze specialisten varkens

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten varkens de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerstrategie, klimaat en management.

Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Foto Eelco van de Hoef
Foto Eelco van de Hoef
Contact met
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Carel van de Laar
Verkoopleider varkens
Foto Carel van de Laar
Foto Carel van de Laar
Contact met
Carel van de Laar
Verkoopleider varkens
Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Foto Marcel Schennink
Foto Marcel Schennink
Contact met
Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Carool Peters
Specialist varkens
Foto Carool  Peters
Foto Carool  Peters
Contact met
Carool Peters
Specialist varkens