Varkens
Voeding
11 juli 2024

Met voeding de strijd aan met streptokokken

Streptokokken zijn een bacterie waar varkens ernstig ziek van kunnen worden. Met de juiste managementmaatregelen en voeding kunnen we varkens ondersteunen bij hun weerstand.

Streptokokken komen bij nagenoeg alle varkens voor, meestal zonder ziekteverschijnselen. Echter, onder bepaalde omstandigheden kan de bacterie zich plotseling sterk vermenigvuldigen en tot ernstige ziekteverschijnselen leiden, zoals hersenvliesontsteking, gewrichtsontsteking, bloedvergiftiging en sterfte. Ook economisch is de ziekte een schadepost. De varkenshouder heeft kosten voor preventieve maatregelen, (antibioticum)behandeling en door verminderde groei en sterfte.

Hoge productie versus gezondheid

Streptokokken en ook andere bacteriën zoals E. coli liggen altijd op de loer en kunnen veel schade aanrichten bij de biggen. We willen een hoge productie én gezonde biggen. Dit lijkt een uitdagende combinatie, maar met de juiste balans tussen voer, darmflora en het immuunsysteem in de darmen is het zeker mogelijk.

Let op de voeropname

Recent zagen we in de praktijk dat er in de derde en vierde week na spenen extra uitval was door streptokokken. De oorzaak was waarschijnlijk het grote aantal niet-eters na spenen, doordat de voeropname voor het spenen te laag was. Ook was de luchtvochtigheid de eerste twee dagen na het spenen veel te hoog. Samen met de hoge temperatuur gaf dit de biggen een hogere gevoelstemperatuur. Hierdoor hadden ze geen zin om te eten. Dit heeft direct invloed op de weerstand.

Aanpak via de voerstrategie

Wat is nu een effectieve voerstrategie om streptokokken tegen te gaan? Voorkomen is immers beter dan genezen. In onze ‘gereedschapskist’ zitten een aantal voertoepassingen die we kunnen inzetten om de biggen te ondersteunen. Hiermee helpen we de big om de voedingsstoffen makkelijker te verteren. Hieronder lees je welke tools we hiervoor inzetten. Daarnaast is het management ook heel belangrijk. Denk hierbij aan de hygiëne in de stal, het overschakelmoment en het op tijd voeren.

  1. Energievoorziening

  • Zorg voor goed verteerbare vetbronnen.
  • Voer niet te veel zetmeel en suikers. Deze kunnen streptokokken aanjagen.
  • Laat de EW iets zakken. Hierdoor komt er ook meer ruimte voor vezels.

  1. Eiwitvertering

  • Beperk het ruw eiwit maar zorg voor goed verteerbare eiwitbronnen, zoals dierlijk eiwit en vismeel.
  • Let op: jonge biggen kunnen Soja HP minder goed verteren.

  1. Vezels

  • Maak gebruik van goede vezels zoals haver.
  • Gebruik vezels die meer viscositeit en stroperigheid geven in de darmen.
  • Zorg voor een juiste spreiding van ruwe celstof-bronnen in combinatie met vet.

  1. Additieven

  • De juiste zurenmix toevoegen is belangrijk voor een goede eiwitvertering en om gram-negatieve bacteriën te onderdrukken (E. coli, salmonella).
  • Stimuleer de vetvertering en bevorder de darmflora.
  • Middellangeketen vetzuren mogen niet ontbreken in de aanpak van streptokokken.

Biggen die een stootje kunnen hebben

Met de juiste managementmaatregelen en voeding zorgen we voor sterke en vitale biggen die een stootje kunnen hebben. Samen gaan we de strijd aan. Wil je weten wat in jouw situatie een goede aanpak is? Laat het je specialist weten, we denken graag met je mee!

 

Onze specialisten varkens

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten varkens de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerstrategie, klimaat en management.

Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Foto Marcel Schennink
Foto Marcel Schennink
Contact met
Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Foto Hans van der Knaap
Foto Hans van der Knaap
Contact met
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Foto Eelco van de Hoef
Foto Eelco van de Hoef
Contact met
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens