Varkens
Voeding
20 april 2023

Meer biggen en hogere bigoverleving door flushen

Het voeren van alleen een dragend zeugenvoer of een lactovoer is niet voldoende voor de gustperiode. De zeug heeft extra glucose en vitamines nodig tijdens deze periode.

Het flushen begint al aan het einde van de kraamstalperiode en is belangrijk om de bigoverleving te verhogen.


Gehalten aan LH en FSH nemen toe

De specifieke hormonen LH en FSH zijn nodig voor de rijping van voldoende eicellen op de eierstokken (gemiddeld 20 stuks). De zeugen krijgen meer energie binnen door tijdens de gustperiode het voerschema tijdelijk te verhogen. Het insulinegehalte (wat nodig is om glucose in lichaamscellen te krijgen) en de gehalten aan LH en FSH nemen hierdoor toe.

Wat zijn de voordelen van flushen?

  • Minder terugkomers
  • Korter spenen-dekkeninterval
  • Hogere ovulatiegraad en daardoor meer biggen
  • Meer levend geboren biggen
  • Uniforme biggen bij geboorte en daardoor een hogere bigoverleving


Wanneer gelten flushen?

Ongeveer 7 tot 10 dagen voor de verwachte bronst (en eerste inseminatie) moeten de gelten geflusht worden. Een goede gewichtstoename is van belang voor een goede ontwikkeling van de voortplantingsorganen en voldoende spek. Een levensgroei tussen de 650 en 750 gram per dag en een geleidelijke toename van de curve is ideaal.

Een zetmeel- en suikerrijk voer

De voeding moet in de gustperiode gericht zijn op een hoge voeropname met een zetmeel- en suikerrijk voer. Zo kan er veel glucose gevormd worden. Een lactozeugenvoer voorziet in de glucosebehoefte, maar is gericht op de melkproductie. Een dragend zeugenvoer is belangrijk voor het opdrogen van het uier, maar schiet tekort in de glucosebehoefte. Flushen kan met drachtvoer met een toevoeging. In de markt beschikbaar zijn hiervoor verschillende producten. Maar de beste resultaten worden bereikt met een flushvoer, zie onderstaande tabel.

  Flushvoer Drachtvoer + toevoeging Lactovoer Drachtvoer
Invloed op aantal geboren biggen +++ +++ ++ +/-
Berigheid +++ ++ ++ +/-
Minder terugkomers +++ ++ + --
Korter spenen-dekkeninterval +++ ++ + --
Extra vitaminen +++ ++ + --
Hogere bigoverleving +++ ++ + +/-


Wat zijn goede flushvoeders?

Flushvoeders hebben een lager calciumgehalte. Dit zorgt ervoor dat direct de druk van het uier wordt gehaald. Daarnaast bevatten ze extra glucose en dextrose en zijn er vitamines toegevoegd die de berigheid en de eisprong stimuleren. Infecties in de urinewegen en baarmoeder krijgen minder kans omdat flushvoeders ervoor zorgen dat de urine aangezuurd wordt. Het advies is om na het spenen 4 kg flushvoer per zeug per dag te verstrekken. Het is heel belangrijk om deze voeropname te halen. Kan deze opname niet gehaald worden? Stap dan over op een voersoort die de behoefte minder dekt maar waarmee wel de opname gehaald wordt. Ook kan er extra energie in de vorm van dextrose/suiker verstrekt worden.


Het belang van flushen

Om de bigoverleving te verhogen is het flushen van zeugen belangrijk. Het flushen begint al aan het einde van de kraamstalperiode. Voor de gustperiode is het voeren van alleen een dragend zeugenvoer of een lactovoer niet voldoende. De zeug heeft tijdens deze periode extra glucose en vitamines nodig.

Meer info

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de varkensspecialisten van AR.

Onze specialisten varkens

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten varkens de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerstrategie, klimaat en management.

Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Foto Eelco van de Hoef
Foto Eelco van de Hoef
Contact met
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Foto Hans van der Knaap
Foto Hans van der Knaap
Contact met
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Gerben Klein Lebbink
Manager duurzaamheid
Foto Gerben Klein Lebbink
Foto Gerben Klein Lebbink
Contact met
Gerben Klein Lebbink
Manager duurzaamheid
Frans Peters
Specialist varkens
Foto Frans Peters
Foto Frans Peters
Contact met
Frans Peters
Specialist varkens
Onze specialisten
Gerben