Luzerne
Ruwvoerteelt
Planten en zaaien
7 september 2023

Luzerne, de interessantste teelt binnen het GLB

Door de nieuwe wet- en regelgeving en het vernieuwde GLB is er meer interesse voor luzerne. Luzerne zorgt voor meer eiwit van eigen land maar de teelt heeft nog meer voordelen.

Doordat het diep wortelt is luzerne een droogtetolerant gewas is. Twijfel je nog om luzerne in het bouwplan op te nemen? In dit artikel lees je meer over de luzerneteelt.

Waarom zou je luzerne gaan telen?

Naast de punten en de euro’s die je binnen het GLB kunt behalen met luzerne, is het een mooie manier om meer eiwit op eigen land te produceren, ook in droge tijden. Daarnaast is luzerne een vlinderbloemige en dit betekent dat het een natuurlijke stikstofbinder is die aangrenzende gewassen kan voorzien van 100 tot 300 kg stikstof per hectare per jaar. Omdat vlinderbloemigen eiwitrijk zijn en zelfvoorzienend in hun stikstofproductie hoef je minder eiwitrijke producten en ook meststoffen aan te voeren op je bedrijf. Dit zorgt voor een kostenbesparing in de ruwvoerproductie en indirect zorgt het er ook voor dat er minder broeikasgassen worden uitgestoten.

Waar moet je opletten bij de bemesting van luzerne?

Afhankelijk van de grondsoort, de bodemconditie en het stikstofleverend vermogen kan de exacte bemesting worden bepaald. Het is belangrijk om voor de zaai goed te kijken naar het bodemmonster van het perceel waar je wilt gaan zaaien. De pH mag niet te laag zijn en het stikstofleverend vermogen daarentegen niet te hoog. Ook is het belangrijk om te bemonsteren op sporenelementen, waaronder molybdeen. Wanneer luzerne een tekort heeft molybdeen dan krijg je geelverkleuring.  Doordat luzerne stikstof bindt in samenwerking met de Rhizobiumbacterie heeft deze weinig tot geen stikstofbemesting nodig. Een kleine drijfmestgift kan, maar kunstmest strooien word afgeraden. Luzerne heeft wel grote behoefte aan kali, zwavel en fosfaat. Voor een uitgebreid bemestingsadvies kun je een van onze ruwvoerteeltspecialisten raadplegen.
 

Wat levert luzerne op?

Luzerne heeft een grote potentie tot wel 14 ton droge stof per hectare per jaar. Het eerste jaar, ook wel het vestigingsjaar genoemd, brengt de luzerne nog niet zoveel op. Luzerne levert pas optimaal vanaf het tweede jaar. Gemiddeld gaat het gewas zo’n vier jaar mee. Daarna zie je wel dat de opbrengst minder wordt. Belangrijk om in de gaten te houden: luzerne vraagt om een ruime rotatie met tenminste 4 jaar andere gewassen.

Hoe kan ik het beste omgaan met luzerne?

Luzerne is erg gevoelig voor berijding. Het is dus belangrijk om er zo min mogelijk overheen te rijden en zware machines op het perceel te voorkomen. Wanneer er 10% van de knoppen in zitten kun je gaan maaien. Maai je veel later dan verlies je voederwaarde en maai je veel eerder dan heeft het gewas een trage hergroei. Als de luzerne gemaaid is, dan is het belangrijk om het zo min mogelijk te bewerken. Schudden is een no go, dan schud je alle blaadjes er af en verlies je eiwit (net zoals bij klavers). Doordat luzerne niet altijd gelijktijdig met het grasland gemaaid moet worden kan inkuilen een uitdaging zijn omdat je dan weer de kuil moet losmaken. Doordat de luzerne stengelig is moet je proberen te voorkomen dat je een laag in de kuil krijgt waar je lucht bij krijgt die zorgt voor broei. Wanneer je luzerne in balen stopt is het belangrijk om er een dikke laag folie omheen te doen omdat de stengels er anders doorheen kunnen steken.

Onze specialisten ruwvoerteelt

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en perceelbezoek nemen onze specialisten de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Coen van Sterkenburg
Foto Coen van Sterkenburg
Contact met
Coen van Sterkenburg
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Foto Rob Horstink
Foto Rob Horstink
Contact met
Rob Horstink
Specialist rundvee & ruwvoerteelt
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Contact met
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Foto Leo Heijdra
Foto Leo Heijdra
Contact met
Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Onze specialisten
Rob