Varkens
Voeding
22 juni 2022

Houd voeropname vleesvarkens ook in de zomer op peil

Los van de standaard managementmaatregelen zoals aanpassen van het klimaat, voertijden, lichtschema en tijdig de kop laden zijn er ook verschillende voermaatregelen die je kan nemen bij hittestress.

Vooral bij zware varkens kan de voeropname flink onder druk komen te staan bij warm weer. Dit kan wel oplopen tot 1 kg minder vreten bij 30 graden Celsius bij varkens van 100 kg. Er is dus alles aan gelegen om vooral de energieopname per dag op peil te houden als de voeropname onder druk staat.

4 manieren om energieopname op niveau te houden

 1. EW verhogen
  Binnen het assortiment zijn er mogelijkheden om een hogere EW te voeren. Alle reeksen hebben 8 fases waarbij 1, 2, 3 de startfase is, 4 en 5 de groeifase en 7, 8 en 9 de eindfase. Door te schakelen naar een lager nummer (bijvoorbeeld van 7 naar 5) ga je luxer voeren. Daarnaast kun je ook schakelen tussen de reeksen.
 2. Later schakelen naar volgende fase
  Als de voeropname daalt kun je er ook voor kiezen om later te schakelen naar de volgende fase. Immers bij een verlaagde opname zal er bijvoorbeeld minder groeivoer opgenomen worden. Een CDI schakelt op aantal dagen en niet op kilo’s. Door het schakelmoment twee weken op te schuiven krijgen de dieren meer EW en eiwit binnen.  Je kunt er ook voor kiezen om tijdelijk geen eindvoer te voeren (bij meer dan vierfasevoedering). 
 3. Voeders met CCM
  Om de smakelijkheid van het voer te bevorderen kun je voeders met extra CCM voeren. Vooral de Maxima- en Optima-reeks zijn hiervan voorzien. CCM is een smakelijk product en bevat licht verteerbaar zetmeel en smakelijke zuren (o.a. melkzuur). Een aandachtpunt bij het los voeren van CCM is de conservering. 
 4. Verstrek hittestressmix
  Bij hittestress is er sprake van oxidatieve stress. Dat is stress waarbij cellen snel verouderen en minder functioneren (kunnen dus ook minder groeien). Bij appels is dit proces goed te zien. Door het toevoegen van vitaminen (C en E) kun je deze hittestress opvangen en ervoor zorgen dat de varkens beter blijven doorvreten. We hebben daar twee producten voor om toe te voegen: Hittestressmix (21846K25, adviesdosering 1 tot 2 kg per ton) en Vitaspor Universeel (15300, adviesdosering 3 tot 5 kg per ton).


Pas droge stof aan bij brij

Voor bedrijven die brij voeren geldt dat zowel het ds% van het rantsoen als het absolute niveau moeten worden aangepast. Een stelregel daarbij is dat het % waarmee het voerschema verlaagd wordt ook het % is waarmee het ds% van het rantsoen verlaagd moet worden. Dus van 100% curve naar 90% (10%) is gelijk van 24% ds naar 21,6% ds.  


Voermaatregelen tegen PIA

In de zomer ligt er ook een gevaar op de loer. Wanneer varkens onregelmatig vreten kan PIA een kans krijgen. PIA steekt ook de kop op net na een periode waarin de varkens minder hebben gevreten. Er volgt dan een periode met een hogere voeropname wat het darmstelsel onder druk zet. Wanneer je varkens gevoelig zijn voor PIA kun je de volgende voermaatregelen overwegen:

 • Tijdelijk inzetten van de Structovit-reeks. Structovit bevat specifieke zuren en vezels om de voeropname te reguleren.
 • Darmstimulans of Darmfit laten toevoegen aan het (mengvoer) om een betere vertering te krijgen.
 • Inzetten van Agrumix Darmstimulans. Dit is een mix van vezelrijke grondstoffen die je met een computer gestuurde droogvoerinstallatie of brijvoermachine naar behoefte kunt bijmengen.

Onze specialisten varkens

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten varkens de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerstrategie, klimaat en management.

Frans Peters
Specialist varkens
Foto Frans Peters
Foto Frans Peters
Contact met
Frans Peters
Specialist varkens
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Foto Hans van der Knaap
Foto Hans van der Knaap
Contact met
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Foto Eelco van de Hoef
Foto Eelco van de Hoef
Contact met
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
André Kamp
Specialist varkens
Foto André Kamp
Foto André Kamp
Contact met
André Kamp
Specialist varkens