4 manieren om energieopname op niveau te houden
- EW verhogen
Binnen het assortiment zijn er mogelijkheden om een hogere EW te voeren. Alle reeksen hebben 8 fases waarbij 1, 2, 3 de startfase is, 4 en 5 de groeifase en 7, 8 en 9 de eindfase. Door te schakelen naar een lager nummer (bijvoorbeeld van 7 naar 5) ga je luxer voeren. Daarnaast kun je ook schakelen tussen de reeksen. - Later schakelen naar volgende fase
Als de voeropname daalt kun je er ook voor kiezen om later te schakelen naar de volgende fase. Immers bij een verlaagde opname zal er bijvoorbeeld minder groeivoer opgenomen worden. Een CDI schakelt op aantal dagen en niet op kilo’s. Door het schakelmoment twee weken op te schuiven krijgen de dieren meer EW en eiwit binnen. Je kunt er ook voor kiezen om tijdelijk geen eindvoer te voeren (bij meer dan vierfasevoedering). - Voeders met CCM
Om de smakelijkheid van het voer te bevorderen kun je voeders met extra CCM voeren. Vooral de Maxima- en Optima-reeks zijn hiervan voorzien. CCM is een smakelijk product en bevat licht verteerbaar zetmeel en smakelijke zuren (o.a. melkzuur). Een aandachtpunt bij het los voeren van CCM is de conservering. - Verstrek hittestressmix
Bij hittestress is er sprake van oxidatieve stress. Dat is stress waarbij cellen snel verouderen en minder functioneren (kunnen dus ook minder groeien). Bij appels is dit proces goed te zien. Door het toevoegen van vitaminen (C en E) kun je deze hittestress opvangen en ervoor zorgen dat de varkens beter blijven doorvreten. We hebben daar twee producten voor om toe te voegen: Hittestressmix (21846K25, adviesdosering 1 tot 2 kg per ton) en Vitaspor Universeel (15300, adviesdosering 3 tot 5 kg per ton).
Pas droge stof aan bij brij
Voor bedrijven die brij voeren geldt dat zowel het ds% van het rantsoen als het absolute niveau moeten worden aangepast. Een stelregel daarbij is dat het % waarmee het voerschema verlaagd wordt ook het % is waarmee het ds% van het rantsoen verlaagd moet worden. Dus van 100% curve naar 90% (10%) is gelijk van 24% ds naar 21,6% ds.
Voermaatregelen tegen PIA
In de zomer ligt er ook een gevaar op de loer. Wanneer varkens onregelmatig vreten kan PIA een kans krijgen. PIA steekt ook de kop op net na een periode waarin de varkens minder hebben gevreten. Er volgt dan een periode met een hogere voeropname wat het darmstelsel onder druk zet. Wanneer je varkens gevoelig zijn voor PIA kun je de volgende voermaatregelen overwegen:
- Tijdelijk inzetten van de Structovit-reeks. Structovit bevat specifieke zuren en vezels om de voeropname te reguleren.
- Darmstimulans of Darmfit laten toevoegen aan het (mengvoer) om een betere vertering te krijgen.
- Inzetten van Agrumix Darmstimulans. Dit is een mix van vezelrijke grondstoffen die je met een computer gestuurde droogvoerinstallatie of brijvoermachine naar behoefte kunt bijmengen.