Vleesvarkens op stal
Varkens
Stal
29 november 2022

hARd groeiende varkens vragen om andere ventilatieaanpak

De huidige genetica laat zien dat de varkens steeds harder gaan groeien. Om de maximale potentie van het dier eruit te halen dient uiteraard de gezondheid en voeding hierop afgestemd te zijn, maar ook niet te vergeten de ventilatie.

Het landelijke gemiddelde zit zo rond de 900 gram groei en bij individuele bedrijven wordt de grens van 1 kilogram overschreden. Kortom de potentie van het varken is genetisch erg hoog. Om de potentie te benutten is het belangrijk dat de ventilatie op orde is.

Voldoende luchtverversing

In dit jaargetijde is de neiging om tocht en lage tempraturen te voorkomen en daarom de ventilatie extra te knijpen. Echter dit werkt averechts op het resultaat. De kunst is om de ventilatie (m3/uur) op peil te houden of zelfs te verhogen om te zorgen voor voldoende luchtverversing.


CO2 + NH3 + vocht = problemen

Een CO2-gehalte van >3.000 en een NH3-gehalte van >20 worden gezien als oncomfortabel voor biggen en vleesvarkens met alle gevolgen van dien. Streptokokken en coli liggen op de loer. Ook de kans op orenbijten wordt groter. Onvoldoende ventileren leidt niet alleen tot een te hoog CO2- en NH3-gehalte, het zorgt ook voor te veel vocht in de stal. Vocht vergroot de genoemde problemen.


Een Slimme Stalmeter meet continu

Een Slimme Stalmeter meet continu diverse waarden in een afdeling waaronder temperatuur en CO2. Hieronder staan de resultaten van een Slimme Stalmeter. Uit deze gegevens blijkt dat er te weinig wordt geventileerd: hoge begintemperatuur en een lange bandbreedte. Gevolg: CO2-waarde te hoog (periodes boven de 3.500 ppm).

Effect aanpassen ventilatie-instellingen

De begintemperatuur is verlaagd en de bandbreedte verkort. Wel belangrijk is om een goede voorwarming te hebben en deze 10 graden lager in te stellen t.o.v. de ingestelde temperatuur om tocht te voorkomen.

De CO2-waarden zijn duidelijk lager en zitten onder de maximum norm. Omdat er nu wat harder wordt geventileerd zijn alle waarden goed; CO2, NH3 en luchtvochtigheid.

Kom samen tot een oplossing

Wil je weten hoe de luchtkwaliteit in de stal is? Overleg dan met je specialist varkens. Hij of zij kijkt graag mee en beschikt over de juiste meetapparatuur om te bepalen hoe het comfort is bij de biggen en vleesvarkens, ook op de momenten dat je zelf niet in de stal aanwezig bent.

Onze specialisten varkens

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten varkens de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerstrategie, klimaat en management.

Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Foto Eelco van de Hoef
Foto Eelco van de Hoef
Contact met
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Foto Hans van der Knaap
Foto Hans van der Knaap
Contact met
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Gerben Klein Lebbink
Manager duurzaamheid
Foto Gerben Klein Lebbink
Foto Gerben Klein Lebbink
Contact met
Gerben Klein Lebbink
Manager duurzaamheid
Frans Peters
Specialist varkens
Foto Frans Peters
Foto Frans Peters
Contact met
Frans Peters
Specialist varkens
Onze specialisten
Frans