Witte eieren
Pluimvee
Gezondheid
8 december 2022

Goede eikwaliteit tot het einde van de legperiode

Door genetische vooruitgang en beter management worden leghennen steeds langer aangehouden. Het is belangrijk om alle management- en voedingsmaatregelen in te zetten om de eikwaliteit tot op late leeftijd goed te houden.

Hoe werkt het schaalvormingsproces

Het schaalvormingsproces duurt ongeveer achttien uur. De laatste zes tot acht uur van de dag en de volledige nachtperiode wordt gebruikt voor de schaalvorming. Het is het meest efficiënt als de hen het schaalvormingsproces het calcium direct via de voeding uit het bloed kan opnemen. Indirect via de botten kan ook, maar dit is minder efficiënt en kost fosfor. Het belangrijk om tijdens de schaalvorming, in de laatste zes tot acht uur van de dag, het meeste voer te verstrekken. De hen kan dan veel calcium opnemen en dat direct gebruiken voor de schaalvorming.


Extra calcium in eerste en tweede legperiode

Het calciumniveau in fase 1-voer is voldoende tot ongeveer 55 weken. Het is belangrijk om rond de 50 weken de calciumbehoefte opnieuw te berekenen. Zo zorg je ervoor dat de hen ook in de tweede helft van de legperiode voldoende calcium kan opnemen.


Calcium uit een grovere kalkbron

Naast de hoeveelheid calcium is ook de calciumbron belangrijk. De oplosbaarheid en oplossnelheid variëren per kalkbron. Calcium uit een grovere kalkbron komt geleidelijker en later op de dag beschikbaar dan calcium uit een fijnere kalkbron. Hierdoor hoeft de hen tijdens de donkerperiode (nacht) minder kalk uit de botten te halen.


Vitamine D3 belangrijk voor opname calcium

Voldoende opname van vitamine D3 is essentieel voor een goede benutting van calcium en fosfor. Vitamine D3 speelt daardoor een belangrijke rol bij de schaalkwaliteit. Het geven van een hydroxy D3-variant kan bij oudere hennen of hennen met een slechte levergezondheid in de schaalkwaliteit verbeteren. Naast vitamine D3 spelen ook mineralen als magnesium, mangaan, zink en koper een belangrijke rol bij het schaalvormingsproces.


Management in de stal

Streef ernaar om in de laatste zes uur van de dag ongeveer 50% van het voer te verstrekken. Zo is er veel calcium beschikbaar tijdens de schaalvormingsperiode. Het kan ook verstandig zijn om door middel van een gritdosator of splitfeeding extra kalk aan het voer toe te voegen.


Schaalkwaliteit controleren

In het kwaliteitsrapport van het pakstation staat de breuksterkte of het percentage haarscheuren. Je kunt ook zelf de schaalkwaliteit controleren met een schouwlamp of breuksterktemeter. Beide apparaten heeft AR beschikbaar. Met behulp van een elektronisch ei van AR kun je het eiertransport opnieuw afstellen om zo het percentage haarscheuren te verminderen.


Dagelijkse agenda van de leghen

Het kennen van de dagelijkse agenda van de leghen helpt je om een goede schaalkwaliteit te realiseren. Dit kan verder versterkt worden door de inzet van een gritdosator of het toepassen van splitfeeding. Daarnaast zijn er toevoegingen via het voer beschikbaar die vitaminen of mineralen bevatten die indirect een positieve uitwerking op de schaalkwaliteit hebben.

Onze specialisten legpluimvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Foto Jan-Willem van Os
Foto Jan-Willem van Os
Contact met
Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Foto Henno van den Bruinhorst
Foto Henno van den Bruinhorst
Contact met
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Maarten Hulstein
Specialist pluimvee
Foto Maarten Hulstein
Foto Maarten Hulstein
Contact met
Maarten Hulstein
Specialist pluimvee
Onze specialisten
Jan-Willem