Gewassen op bouwland roteren
Binnen het GLB hebben we via GLMC 7 de verplichting om akkerbouwgewassen te roteren. Het is zaak om hier rekening mee te houden als je het bouwplan voor 2024 opstelt. Er gelden enkele vrijstellingen waardoor onder andere derogatiebedrijven hier niet aan hoeven te voldoen.
Voorwaarden gewasrotatie
- Op minimaal ⅓ van je bouwland teel je elk jaar een ander gewas als hoofdteelt (andere gewascode) óf teel je één of meer volgteelten na de hoofdteelt.
- Voor de volgteelt kies je een andere gewassoort, dat is niet hetzelfde als een gewascode. De volgteelt zaai je in na de oogst van het vorige gewas en blijft staan tot de inzaai van de nieuwe hoofdteelt in het volgende jaar. De RVO publiceert binnenkort een gewascodelijst met de mogelijkheden.
- Je teelt op elk perceel bouwland eens per 4 jaar een ander gewas als hoofdteelt.
Extra voorwaarde op zand- en lössgrond
- Het is verplicht om op zand- en lössgrond eens per 4 jaar een rustgewas als hoofdteelt te telen. Dit geldt voor elk bedrijf en perceel. De vrijstellingen zijn hierop niet van toepassing. Volgens de GLB-regeling gaat dat per 2027 naar eens per 3 jaar.
- Lijst rustgewassen (let op; deze lijst is niet gelijk aan de rustgewassen in de eco-regeling).
Vrijstellingen gewasrotatie
Bij GLMC 7 zijn er een aantal vrijstellingen waardoor je geen rekening hoeft te houden met de gewasrotatie. Je hoeft de gewassen op jouw bouwland niet te roteren als:
- Wanneer je meer dan 75% van al jouw landbouwgrond gebruikt voor blijvend grasland, grassen, kruidachtige voedergewassen of natte teelt.
- Wanneer je meer dan 75% van al jouw bouwland gebruikt voor grassen, kruidachtige voedergewassen, braak en of vlinderbloemige.
- Als je een biologische boer bent (met certificatie en niet in omschakeling).
- Als je meedoet met het ANLB en bovenstaande voorwaarden niet aansluiten.
- Als je een perceel voor braak, natte teelt, meerjarige gewassen, grassen en kruidachtige voedergewassen gebruikt, hoef je het gewas op dit perceel niet te roteren.
Ligt je perceel in de regio Oldambt of Hoeksewaard?
Wanneer je wintertarwe, wintergerst, winterkoolzaad of winterraapzaad teelt, dan ben je vrijgesteld van de jaarlijkse rotatie. Je moet je wel aan de eis van gewasdiversificatie houden door minimaal 3 gewassen te telen. Het hoofdgewas staat op maximaal 75% van je bouwland en de derde teelt staat op minimaal 5% van je bouwland. Ook deze regel gaat pas in 2024 in.
Bouwplan 2024
Bij het opstellen van het bouwplan voor 2024 hebben we niet alleen te maken met het uitvoeren van bovengenoemde regelgeving. Er moet ook rekening gehouden worden met onder andere de minimale bodembedekking, bufferstroken en eventueel 4% niet-productief areaal. Het is dus steeds belangrijker om vooruit te kijken en goed om nu al na te denken over je bouwplan voor 2024 en de komende jaren.