Varken granenfabriek
Varkens
Voeding
21 juli 2022

Effect oude en nieuwe graanoogst op varkens

Met de komst van de nieuwe graanoogst rijst de vraag: “Kan de overstap naar de nieuwe oogst effect hebben op de prestaties van dieren?” Er wordt veel over geroepen, maar er is geen eenduidig antwoord te vinden dat het negatieve effecten heeft.

Voor diervoeders zijn we afhankelijk van granen welke in het afgelopen seizoen zijn geoogst. Nu zal het graan wat we in dit seizoen ter beschikking hebben niet hetzelfde zijn als de volgende oogst. Daardoor zal er waarschijnlijk rond september en oktober (afhankelijk van het seizoen) een overstap plaats vinden.  

Hersteltijd hittestress

Iets om rekening mee te houden is het langdurige herstel van hittestress. Hoge temperaturen in augustus komen steeds vaker voor. Dit kan hittestress veroorzaken bij de dieren. Hierdoor hebben ze moeite om optimaal te presteren en de gezondheid goed te houden. In september en oktober herstellen de dieren hiervan. Dit betekent dat ze dan nog steeds kwetsbaar zijn. Die periode valt samen met de introductie van nieuwe granen. Het is dan ook wenselijk dat de al zwakkere dieren hier niet te veel van merken. Wanneer de dieren in goede conditie zijn zonder onderliggende problemen zullen de effecten van de overstap minimaal zijn.


Maatregelen voor een soepele overgang 

Bij AR treffen we maatregelen om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  • We analyseren de granen op voederwaarde en nemen dit mee in het formuleren van de voeders.
  • Voor de nieuwe oogst gerst hanteren we een aangepaste inmenging voor varkens (vleesvarkens, biggen, gespeende biggen). Hierbij houden we er rekening mee dat de meest gevoelige dieren (gespeende biggen) langzamer en met kleinere stappen overgaan naar de nieuwe oogst. Dit is belangrijk, omdat gerst een hoger gehalte aan NSP (vorm van koolhydraat) kan bevatten dan bijvoorbeeld tarwe.
  • Granen, waaronder tarwe, gerst en mais, worden in grotere hoeveelheden ingekocht. Hierdoor zit er meer tijd tussen de oogst en het verwerken van de granen. Dit zorgt ervoor dat de granen de tijd hebben om te rijpen en dus beter verteerbaar worden.
  • Om de voerbenutting te optimaliseren worden er NSP-enzymen aan de varkensvoeders toegevoegd om de vertering van de koolhydraten in de granen optimaal te benutten. Op het label is dit bijvoorbeeld terug te vinden als 1,4 beta-xylanase.

Maatregelen per diersoort

  Rijpen van granen (mais, tarwe en gerst) Toevoegen van NSP-enzymen Stapsgewijs inmengen van nieuwe oogst gerst
Vleesvarkens x x  
Zeugen x    
Biggen (speen) x x x

Onze specialisten varkens

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten varkens de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerstrategie, klimaat en management.

Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Foto Eelco van de Hoef
Foto Eelco van de Hoef
Contact met
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
André Kamp
Specialist varkens
Foto André Kamp
Foto André Kamp
Contact met
André Kamp
Specialist varkens
Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Foto Marcel Schennink
Foto Marcel Schennink
Contact met
Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Carool Peters
Specialist varkens
Foto Carool  Peters
Foto Carool  Peters
Contact met
Carool Peters
Specialist varkens
Onze specialisten
Carool